Pasak Latvijos prezidento, Rusijai turi būti taikomos visos įmanomos sankcijos dėl jos agresijos Ukrainoje, ir apie tai yra toliau diskutuojama.

„Tačiau sankcijos, dėl kurių jau susitarta, yra labai griežtos ir jos turės neigiamą poveikį Rusijos ekonomikai ir jos kariniams pajėgumams“, – sakė E. Levitas.

Prezidento teigimu, Rusijos nusikalstamas režimas kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir Europai bei visam pasauliui, todėl ši šalis turėtų būti visiškai izoliuota kaip Šiaurės Korėja.

Paklaustas apie pernelyg didelę kai kurių šalių energetinę priklausomybę nuo Rusijos, E. Levitas sakė, kad šios šalys, tarp jų ir Latvija, suprato savo klaidas ir ieško alternatyvių sprendimų, kaip ilgainiui tapti energetiškai nepriklausomomis nuo Rusijos.

E. Levitas taip pat gyrė Rusijoje vykstančias demonstracijas prieš prezidento Vladimiro Putino pradėtą karą Ukrainoje.

„Gali būti, kad šis lošimas, šis karas yra V. Putino režimo pabaigos pradžia, nes istorija rodo, kad tokie lošimai ilgainiui priveda prie tokių režimų žlugimo. Tai yra istorijos pamoka ir, manau, Rusijai šios pamokos veikiausiai reikės“, – sakė Latvijos prezidentas.

E. Levitas pridūrė, jog Latvija šiuo metu yra saugi, nes ją saugo stipriausio pasaulyje gynybinio aljanso sutarties 5-asis straipsnis, skelbiantis, kad ataka prieš vieną Aljanso narę prilygsta atakai prieš visas jo nares.

Penktadienį E. Levitas taip pat dalyvaus neeiliniame NATO rytinio sparno šalių – Bukarešto devintuko - viršūnių sutikime Varšuvoje saugumo klausimams aptarti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės