„Vadovaudamasis Latvijos konstitucija prašau Marį Kučinskį suformuoti kabinetą“, - sakė valstybės vadovas žurnalistams.

54 metų kandidatas pakeisti Laimduotą Straujumą, kuri atsistatydino kilus nesutarimams su jos centro dešiniųjų partija „Vienybė“, dabar formuos naują vyriausybę. Manoma, kad balsavimas Seime dėl pasitikėjimo naujuoju kabinetu galės būti surengtas po kelių savaičių.

L.Straujuma atsistatydino premjerės poste išdirbusi mažiau nei dvejus metus. Žengti šį žingsnį 64 metų politikę paskatino stiprėjanti visuomenės kritika ir jos partijos narių priekaištai dėl vyriausybės veiklos neefektyvumo.

Prezidento sprendimas kandidatu į premjerus siūlyti M.Kučinskį yra smūgis „Vienybei“, kurios vidaus rietenos tikriausiai nulėmė jo sprendimą vyriausybės formavimą patikėti ZZS, kurios frakcija Seime pagal dydį yra trečioji po „Vienybės“ ir prorusiško kairiųjų „ Santarvės centro“.

Pats R.Vėjuonis iki išrinkimo prezidentu praėjusiais metais priklausė ZZS frakcijai Seime.

M.Kučinskis žurnalistams sakė, kad jo iškėlimas kandidatu nėra pergalė, o žymi naujo vyriausybės formavimo etapo pradžią.

„Perėjome į kitą etapą, per kurį turime aptarti prioritetus ir tai, kaip suformuoti vyriausybę, kuri veiktų kaip komanda ir dirbtų dėl Latvijos vystymosi“, - sakė kandidatas į premjerus.

Jis padėkojo prezidentui už tai, kad patikėjo jam užduoti formuoti naują ministrų kabinetą.

M.Kučinskis taip pat sakė, kad labai gerbia Karlį Šadurskį, kurį kandidatu į premjerus pasiūlė valdančioji centro dešiniųjų partija „Vienybė“.

M.Kučinskis žadėjo, kad vienu metu neves derybų su keliomis politinėmis jėgomis ir pirmiausia apie naują vyriausybę kalbėsis su ZZS partnere kadenciją baigiančioje valdančiojoje koalicijoje - „Vienybe“.

Trečiasis šios koalicijos partneris - konservatyvus Nacionalinis aljansas, manoma, turėtų palaikyti M.Kučinskio paskyrimą premjeru.

„Labiausiai noriu, kad šios trys partijos dirbtų petys į petį ir sutartų dėl bendrų žingsnių, atidėjusios į šalį visas ambicijas ir kivirčus“, - sakė M.Kučinskis.

ZZS pirmadienį patvirtino M.Kučinskį savo kandidatu į vyriausybės vadovo postą.

Latvijos valstybiniame universitete pramonės planavimą baigęs M.Kučinskis, 2004-2006 metais ėjęs regioninės plėtros ministro pareigas, laikomas politiku, linkusiu siekti kompromisų. Anksčiau jis buvo kelių partijų, kurios jau nutraukusios savo veiklą, nariu.

Iki pastarojo meto M.Kučinskis vadovavo parlamento Tvarios plėtros komitetui. Anksčiau jis užėmė šiaurės rytinio Valmieros miesto mero postą.

M.Kučinskis buvo vienas iš jau nebeegzistuojančios konservatyvios Liaudies partijos steigėjų.

Per pastaruosius Seimo rinkimus 2014 metų rudenį jis į parlamentą buvo išrinktas kaip ZZS kandidatas.