„Latvija, atsižvelgdama į Lietuvos patyrimą, turi pasiruošti blogiausiam įvykių raidos scenarijui, nes Lukašenkos režimas yra beveik neprognozuojamas. Migrantų srautai gali būti nukreipti ir prie Latvijos sienos“, - sakė parlamentaras televizijos kanalui „TV3“.

Anot R. Kolo, šiuo metu nėra tiksliai žinoma, kiek nelegalių migrantų iš Artimųjų Rytų yra Baltarusijoje, į kurią jie atvyksta tiek lėktuvais, tiek kitais būdais. „Apskritai vyksta Baltarusijos režimo organizuojama prekyba žmonėmis, kuri naudojama kaip savotiškas ginklas prieš Europą“, - sakė komisijos pirmininkas.

Anksčiau Latvijos valstybinė pasienio apsaugos tarnyba kreipėsi į nacionalines ginkluotąsias pajėgas ir Gynybos ministeriją, prašydama pagalbos ruošiantis galimam nelegalių migrantų antplūdžiui iš Baltarusijos.

Liepos 18 d. duomenimis, nuo metų pradžios į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 2 096 neteisėti migrantai. Tai 26 kartus daugiau negu per visus 2020 metus. Vien liepą pasieniečiai sulaikė 1 435 migrantus. Birželį tokių buvo 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8.

Gegužės pabaigoje autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jo šalis buvo barjeras nelegalių migrantų kelyje į Lietuvą ir kad dėl Vakarų politinio spaudimo Minskas gali jų nebestabdyti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)