Incidentas įvyko 2017-ųjų lapkritį, o „The Daily Beast“ gavo tai patvirtinančių elektroninių laiškų ir garso įrašų.

Su J. Shaheen per jos padėjėjus praėjusį lapkritį susisiekęs asmuo teigė, jog yra Latvijos pareigūnas. Jis pareiškė bandantis suorganizuoti minėtosios senatorės ir Latvijos užsienio reikalų ministro Edgaro Rinkevičiaus pokalbį. Kaip savo elektroniniame laiške dėstė apsimetėlis, jam rūpėjo „aptarti sankcijų Rusijai pratęsimą“ ir „Kaspersky Lab“ įmonės bylos bendrąjį saugumą“.

J. Shaheen yra JAV vyriausybės nutarimo atsisakyti Rusijoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ programinės įrangos autorė. Ji taip pat yra sankcijų Rusijai, turinčių užkirsti kelią Rusijos invazijai į Rytų Europos valstybes ir trikdyti Vakarų demokratiją, viena pagrindinių rėmėjų. Kaip praneša „The Daily Best“, dėl šių pastangų pareigūnė jau yra įtraukta į Rusijos vyriausybės „juodajį sąrašą“.

Senatorės darbuotojas atsakė į laišką ir susitarė dėl J. Shaheen ir E. Rinkevičiaus pokalbio telefonu laiko. „Valstybės protokolo antruoju sekretoriumi“ Arturu Vaideriu prisistatęs vyras sutiko su pasiūlymu. Tačiau prieš įvykstant pokalbiui sekretorės biuras susisiekė su Latvijos ambasada, kad įsitikintų, jog „Vaiderio“ pasiūlymas tikras. Ši atsakė, jog bandymas organizuoti pokalbį buvo apgaulė.

Savaime suprantama, abiejų šalių pokalbis neįvyko, o Vaideriu apsimetęs asmuo atsiuntė dar vieną elektroninį laišką ir pareiškė nesulaukęs sutartojo skambučio.