Tai jis nurodė komentuodamas raginimus sukurti šalyje teisinį pagrindą registruoti civilinę partnerystę.

Duodamas interviu nacionalinės televizijos ryto laidai, ministras pažymėjo, kad galėtų būti diskutuojama dėl būtinybės plačiau informuoti visuomenę apie sertifikuotų notarų teikiamas paslaugas.

„Tie žmonės (homoseksualūs partneriai) gali kreiptis į sertifikuotą notarą ir užregistruoti sutartis, susijusias su paveldėjimo teisėmis, taip pat bendra arba atskira jų turto nuosavybe. Tai ne problema. Manau, kad problemas išpučia žmonės, kurie nežino, jog yra tokia galimybė“, – sakė Dz.Rasnačas.

„Nėra jokio reikalo įvedinėti kažką, kas prieštarautų konstitucijos 110-ajam straipsniui, kuris pabrėžtinai įvardija santuoką kaip vyro ir moters sąjungą“, – aiškino jis.

Pasak Dz.Rasnačo, nesusituokusios heteroseksualios poros taip pat gali naudoti notarų paslaugomis. Ministras pripažino, kad tokios sutartys neprilygtų oficialiai santuokai ir negarantuotų tos pačios teisinės apsaugos, kurias valstybė taiko oficialiai susituokusioms poroms.

Tačiau jis pažymėjo, kad oficialiems sutuoktiniams taip pat numatomi didesni įpareigojimai.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius praeitą savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje prisipažino esantis gėjus, taip pat paragino sukurti šalyje teisinį pagrindą homoseksualių ir heteroseksualių porų partnerystei.

Teisines problemas šioje srityje Latvijoje taip pat pabrėžė vienas neseniai įvykęs incidentas, kai viena moteris kreipėsi į teismą, prašydama pripažinti jos partnerystę su vienu iš gelbėtojų, žuvusių tarnybos metu per praeitų metų lapkritį Rygoje įvykusį tragišką incidentą, kai įgriuvo vieno prekybos centro „Maxima“ stogas. Gelbėtojas ir jo partnerė nebuvo oficialiai susituokę, todėl moteris negalėjo gauti kompensacijos, į kurią turi teisę oficialūs našliai.

Kaip rodo statistika, Latvijoje 2013 metais buvo užregistruoti 20,6 tūkst. naujagimių, o 9,2 tūkst. (44,6 proc.) tų vaikų tėvai nebuvo susituokę. Ne santuokoje gimusių vaikų daugumą sudaro pirmagimiai: 2013 metais jie sudarė 53 proc. vaikų, gimusių oficialiai nesusituokusiems tėvams.