• Rusijos URM: "stringa" klausimas dėl sienos sutarties

    Latvijos užsienio reikalų ministras nurodė, kad V. Putinas visus suklaidino, jog turi rimtų ketinimų pasirašyti sienos sutartį.

    Estijos vyriausybės paskelbtame pranešime spaudai nurodoma, kad Rusijos prezidento žodžiai jai buvo "netikėti", tačiau ji yra pasirengusi kitą savaitę pasirašyti sienos sutartį, kaip ir buvo planuota anksčiau.

    "Jis norėjo sukelti kiek galima daugiau triukšmo. Pasiūlymas pasirašyti šį dokumentą buvo V. Putino surengto šou dalis. Tačiau nemanau, jog jis turėjo rimtų ketinimų dėl sienos sutarties", - sakė Artis Pabrikas.

    Rusija jau keletą mėnesių tvirtino, jog su Latvija yra pasirengusi pasirašyti sienos sutartį. Šiuo dokumentu būtų pripažinta jos teritorinė neliečiamybė. Jis taip pat liudytų apie persilaužimą sudėtingose Rusijos ir Latvijos dvišaliuose santykiuose.

    Apie sienos sutartis su Latvija ir Estija V. Putinas antradienį sakė: "Mes pasirengę pasirašyti sutartis ir su Estija, ir su Latvija. Tikiuosi, kad to nelydės kvaili savo turiniu teritorinio pobūdžio reikalavimai. Tai visiškas absurdas, didžiausia kvailystė (rus. sapogi v smiatku). Tai neatitinka nei to, kas vyksta, nei Europos dvasios. Mes kantriai lauksime, kol mūsų kolegos subręs ir bus pasirengę pasirašyti tuos dokumentus".

    Su Estija sutarties tekstas jau suderintas ir jį ketinama pasirašyti gegužės 18 dieną, o su Latvija padėtis sudėtingesnė. Latvija iš esmės sutinka su tekstu, bet reikalauja, kad būtų įterpta nuoroda į 1920 metų sutartį, pagal kurią Latvijai priklausytų Abrenės, o dabar Rusijos Pytalovo rajonas.

    Europos Sąjungos (ES) įgaliotinis bendrai užsienio ir saugumo politikai Javieras Solana trečiadienį Lenkijoje sakė, kad neabejoja, jog Rusija pasirašys sienos sutartis su Latvija ir Estija. "Kelias šių sutarčių link buvo labai ilgas ir sunkus. Neabejoju, jog jos bus pasirašytos artimiausiomis dienomis.

    EK pasirengusi tarpininkauti ginče dėl sienos sutarčių

    Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso, reaguodamas į Rusijos atsisakymą pasirašyti sienos sutartį su Latvija ir Estija, prezidentui Vladimirui Putinui pasiūlė savo tarpininkavimą sprendžiant šį klausimą, trečiadienį pranešė EK atstovė spaudai.

    V. Putinas per antradienį vykusį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą sukritikavo Baltijos valstybes ir atsisakė pasirašyti sienos sutartis su Estija ir Latvija, kol Maskvai bus pateikiamos "idiotiškos" teritorinės pretenzijos.

    Anot Fransuoise Le Bail, EK pasirengusi padėti ieškoti išeities. Proga priimti kompromisinį sprendimą pasitaikys jau greitai: birželio pabaigoje ar liepos pradžioje įvyks aukščiausio lygio EK ir Rusijos vyriausybės susitikimas, kuriame ketinama aptarti Maskvoje pasirašytų susitarimų įgyvendinimo problemas.

    "Barosso į sienos sutarties klausimą žiūri labai rimtai", - pabrėžė ji. Pirmiausia reikia išsiaiškinti nesutarimus dėl Estijos ir Latvijos teritorinių pretenzijų Rusijos atžvilgiu. F. Le Bail, komentuodama grubius V. Putino pasisakymus, pažymėjo, jog reikia "būti supratingiems".

    Rusijos URM: "stringa" klausimas dėl sienos sutarties pasirašymo su Latvija

    Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Vladimiras Čižovas pareiškė, kad "stringa" klausimas dėl sienos sutarties pasirašymo su Latvija.

    V. Čižovas, komentuodamas Latvijos premjero pareiškimą, kad Latvija neatsisakys kartu su sienos sutartimi ketinamos paskelbti deklaracijos, sakė: "Tenka tik apgailestauti. Sprendimo priėmimas dėl sutarties pasirašymo datos įstringa".

    V. Putinas per antradienį vykusį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą sukritikavo Baltijos valstybes ir atsisakė pasirašyti sienos sutartis su Estija ir Latvija, kol Maskvai bus pateikiamos "idiotiškos" teritorinės pretenzijos.

    Latvijos premjeras Aigaras Kalvytis, atsakydamas į šį V. Putino pareiškimą, nurodė, kad Latvija per tolesnes derybas su Rusija dėl sienos sutarties neketina atsisakyti šios vienašališkos deklaracijos.

    "Latvija nekelia jokių pretenzijų Rusijai. Paprasčiausiai siekiame paaiškinti mūsų šalies istoriją ir atvirai prabilti apie sovietinę okupaciją", - sakė ministras pirmininkas.

    V. Putino reakciją jis apibūdino kaip "labai griežtą". "Pasisakymas nukreiptas tiesiogiai prieš Baltijos valstybes. Jei panašūs pareiškimai kartosis, konstruktyvių derybų tikėtis bus sunku", - sakė A. Kalvytis