„Jeigu mes norime matyti aukštą ginkluotųjų pajėgų lygį, gebėjimą per trumpą laiką užtikrinti valstybės gynybą, tai Latvijai tinka tik profesionali armija kartu su Zemessardze (savanorių pajėgos)“, - cituoja jį trečiadienį Latvijos radijo ir televizijos tinklalapis.

Pasak L. Kalninio, demokratinėje šalyje nedraudžiama svarstyti šios temos, bet jis pats nepritaria privalomo šaukimo į armiją įvedimui. „Jeigu mes savo noru sukūrėme Latvijos valstybę, tai ir ją ginti reikia savanoriškai“, - sakė NGP vadas. Anot jo, vertimas ginti valstybę gali sukelti neigiamą reakciją.

Anksčiau trečiadienį Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis pareiškė neatmetąs galimybės įvesti dalinį privalomą šaukimą į armiją. Šalis 2007 metais atsisakė privalomo šaukimo ir visiškai perėjo prie profesionalios karinės tarnybos.

Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas anksčiau davė nurodymą parengti NGP ir Zemessardzės didinimo planą. Šiuo metu Nacionalinėse ginkluotosiose pajėgose tarnauja apie 6,6 tūkst. žmonių, Zemessardzė turi apie 8 tūkst. savanorių.

Pagal valstybinę šalies gynybos koncepciją 2020-2024 metams, Latvijos NGP karių profesionalų skaičius iki 2024 metų turi pasiekti 8 tūkst., o savanorių – 10 tūkst.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)