Nors prognozės rodo, kad kampanija dėl rusų ir latvių kalbų statuso sulyginimo per šeštadienį vyksiantį balsavimą patirs pralaimėjimą, nei vienos aktyvistai neketina laukti baigties sudėję rankas.

"Mūsų tikslas - rytoj surinkti kiek įmanoma daugiau balsų, kad parodytume Europai, jog Latvijoje nepaisoma tūkstančių žmonių požiūrio", - rusakalbių kampanijos lyderis Vladimiras Lindermanas sakė rusų kalba leidžiamam dienraščiui "Vesti Segodnja".

Abi stovyklos savo žinią mėgino skleisti neįprastais metodais.

Rusų kalbos gynėjai išbraižė didžiulį užrašą "Už!" ant Dauguvos upę kaustančio ledo Rygoje, kad jį matytų vienu tiltu važiuojantys vairuotojai.

Tuo tarpu jų priešininkai išbraižė panašų užrašą "Kilkite!", o dešinysis Nacionalinis susivienijimas socialiniame tinkle "Twitter" ragino rinkėjus atmesti rusakalbių pasiūlymą.

V.Lindermano judėjimas "Gimtoji kalba" įgijo teisę, kad šis referendumas būtų surengtas, surinkęs daugiau nei 10 proc. rinkėjų balsų.

Tačiau jie gali tikėtis laimėti tik tuomet, jeigu už šiuos planus balsuotų daugiau nei 770 tūkst. žmonių (daugiau nei pusė visų rinkėjų).

Etniniai rusai sudaro apie trečdalį Latvijos gyventojų.

Latvijos prezidentas Andris Berzinis pareiškė, kad atiduoti balsą už pataisą dėl rusų kalbos reikštų "balsuoti prieš Latviją kaip šalį".

Prorusiško "Santarvės centro" atstovas: po referendumo reikia tęsti derybas

Po referendumo dėl antrosios valstybinės kalbos statuso suteikimo rusų kalbai itin besiskiriančių pagal ideologiją politinių jėgų - Nacionalinio susivienijimo (NS) ir prorusiško "Santarvės centro" (SC) - atstovams būtina tęsti derybas, penktadienį portale Diena.lv sakė SC pirmininko pavaduotojas Sergejus Dolgopolovas.

Derybas, kurios vyko viešojoje erdvėje tarp abiejų partijų lyderių - Nilo Ušakovo ir Raivio Dzintaro, reikia tęsti, nes prasta taika geresnė nei geri vaidai, sakė S.Dolgopolovas.

Jis pareiškė įsitikinimą, kad po referendumo, nepriklausomai nuo jo rezultatų, Latvijoje pasikeis politika ir dėl požiūrių į integracijos bei visuomenės susitelkimo klausimus.

Pasak jo, tai referendumas ne dėl kalbos, tai savotiškas signalas, kad "ne viskas gerai karalystėje", ir reikia tiesiog padaryti būtinas išvadas.

S.Dolgopolovas pridūrė, jog po referendumo būtina sušaukti visus politikus, kad būtų "nustatytos raudonosios linijos ir taškai, dėl kurių reikia pradėti diskusijas, kokie gali būti konkretūs sprendimai", reikia pasiūlyti didelio masto tautų forumą, kuriame apsvarstytume, "kaip gyvensime ir ką darysime toliau". SC taip pat įvertins referendumo rezultatus ir norės pasiūlyti diskusiją apie visuomenės integraciją.

S.Dolgopolovas pasidžiaugė, kad įtampa prieš referendumą jaučiasi emociniu lygiu ir nepasireiškia akcijose gatvėse ir aikštėse.

Latvijoje šeštadienį vyks referendumas dėl Konstitucijos pataisų, suteikiančių rusų kalbai antrosios valstybinės statusą. Jį pasiūlė draugija "Gimtoji kalba", kurios lyderiai yra Vladimiras Lindermanas ir Jevgenijus Osipovas.