Ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, bendras koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius šalyje padidėjo iki 60.

Centro epidemiologijos pareigūnai paprašė uždaryti vaikų darželį, kurio vienam iš auklėtinių buvo patvirtinta koronaviruso infekcija COVID-19, ir imtis visų būtinų apsaugos priemonių.

Kai pasireiškė ligos simptomai, vaikas darželio Pinkių miestelyje nelankė. Užkrečiamųjų ligų specialistai aiškinsis, su kuo galėjo turėti kontaktų šis mažametis.

Darželio vedėja Inga Erdmanė-Hermanė naujienų agentūrai BNS sakė, kad užsikrėtęs vaikas į darželį paskutinį kartą buvo atėjęs kovo 12-ąją. Nuo kovo 13-osios į darželį buvo įleidžiami tik vaikai, kurių tėvai galėjo patvirtinti, kad nei jie, nei jų vaikai neturėjo kontaktų su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis

I. Erdmanė-Hermanė sakė nežinanti, kur vaikas užsikrėtė ir kokiose šalyse lankėsi jo šeima. Pasak jos, šiuo metu darželyje jau paskelbtas karantinas.

Latvijos vyriausybė pritaria pirmalaikių Rygos rinkimų atidėjimui


Koronavirusas jau plinta Latvijoje, infekcijos atvejų skaičius artimiausiu metu išaugs ir epidemija neišvengiama, sakė Sveikatos apsaugos ministerijos infekcinių ligų vyriausiasis specialistas Uga Dumpis.

Anot jo, ilgas inkubacinis laikotarpis ir lėta ligos eiga reiškia, kad įvestų saugumo priemonių, kuriomis siekiama sustabdyti infekcijos plitimą, veiksmingumą bus galima įvertinti tik praėjus tam tikram laikui.

„Būtina suprasti, kad epidemija neišvengiama, tačiau mes stengiamės ją sulėtinti ir užkirsti kelią žmonėms užsikrėsti virusu“, – sakė U. Dumpis ir pabrėžė, kad blogėjant padėčiai bus labai svarbu apsaugoti ar netgi izoliuoti senyvo amžiaus ar lėtinių ligų turinčius asmenis.

Didžiausias iššūkis bus įgyvendinti šį uždavinį didžiuosiuose miestuose, sakė infektologas.

Praėjusį penktadienį Latvijos vyriausybė paskelbė ekstremalią padėtį ir įvedė virtinę griežtų priemonių, turinčių apriboti viruso plitimą. Nepaprastoji padėtis galios iki balandžio 14 dienos, bet dar gali būti pratęsta.

Vyriausybė taip pat nusprendė nuo kovo 17-osios iki balandžio 14 dienos sustabdyti tarptautinį keleivių pervežimą oro transportu, traukiniais, laivais ir autobusais.

Be to, galiojant nepaprastajai padėčiai visos sporto, pramogų, kultūros ir kitos įstaigos turi baigti darbą iki 23 valandos.

Nepaprastosios padėties metu Latvijoje draudžiami visi vieši renginiai, nepriklausomai nuo žmonių skaičiaus, taip pat susibūrimai, eitynės, piketai ir religiniai susibūrimai.

Latvijos vyriausybė taip pat nutarė apriboti iki 50 žmonių neorganizuotus susibūrimus kultūros, pramogų, sporto renginių ir religinių apeigų vietose.

Latvijos vyriausybė antradienį pritarė Aplinkos apsaugos ir regionų plėtros ministerijos pasiūlymui dėl koronaviruso protrūkio iki birželio 6 dienos atidėti Rygos miesto tarybos rinkimus.

Atsižvelgdama į ekstremalią padėtį ir viešų renginių draudimą, visuomenės sveikatos labui siekdama sumažinti tolesnį COVID-19 plitimą, ministerija pasiūlė balandį planuotus Rygos miesto tarybos rinkimus atidėti iki birželio.

Ministerija pateikė virtinę argumentų, kodėl šiuos pirmalaikius rinkimus reiktų atidėti. Pirmasis argumentas tas, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė pandemiją, o Latvijos vyriausybė įvedė šalyje ekstremalią padėtį.

Ministerija pabrėžė, kad dauguma Rygos rinkimų apylinkių yra mokyklose ir kituose visuomeniniuose pastatuose. Rinkimus organizuoja maždaug 1,7 tūkst. žmonių ir rinkimų proceso metu būtų neįmanoma išvengti tarpusavio kontaktų.

Tad siekiant mažinti tolesnio COVID-19 plitimo riziką vyriausybė buvo paraginta atidėti pirmalaikius rinkimus.