Latvija dar pradiniu etapu informavo ES, kad jai gali prireikti pagalbos gesinant didelį miško ir durpynų gaisrą vakarinėje Valdgalės apskrityje, „taigi, mes stojome į eilę“, sakė K. Eklonas Latvijos televizijai.

Latvijos vyriausybė pirmadienį nusprendė prašyti tarptautinės pagalbos. Po Krizių valdymo tarybos posėdžio vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis žurnalistams sakė, kad Latvija prašys visų 28 Europos Sąjungos šalių pagalbos gaisrui gesinti. Pasak jo, šaliai reikalingiausios priemonės gaisrams gesinti iš oro.

Tačiau šiuo metu Europoje yra tik vienas laisvas gaisrų gesinimo sraigtasparnis, nes tarptautinės pagalbos gesinant miškų gaisrus taip pat paprašė Serbija, Graikija, Švedija, sakė K. Eklonas.

Baltarusija jau atsiliepė į prašymą ir sraigtasparniai yra pasirengę išskristi į Latviją. Šiuo metu Vidaus reikalų ministerija ir Užsienio reikalų ministerija rengia tam būtinus dokumentus.

Gaisrui Valdgalės apskrityje gesinti ypač reikia būtent aviatechnikos, nes dega didelis plotas ir ugniagesiai negali patekti į gaisro centrą, kur pavojų taip pat kelia virstantys medžiai. Todėl reikalingi sraigtasparniai, galbūt dar ir lėktuvai, sakė K. Eklonas.

Šiuo metu naudojamiems Latvijos ir Lietuvos oro pajėgų sraigtasparniams reikia atlikti techninės priežiūros darbus.

K. Eklonas pripažino, kad po savaitę trukusios kovos su gaisru Latvijos techniniai ir žmogiškieji ištekliai palaipsniui senka.

Anksčiau K. Eklonas sakė, kad miškas ir durpynai Valdgalėje gali degti dar savaitę ar ilgiau.

Šis gaisras praeito antradienio vakare įsiplieskė viename durpyne ir vėliau išplito į šalimais esantį mišką.

Praeitą savaitę buvo evakuoti netoliese esančio Stiklių kaimo gyventojai, bet dauguma jų iki šeštadienio grįžo namo, BNS sakė Ventspilio regiono tarybos pirmininkas Aivaras Muceniekas.