Vyriausybė taip apsisprendė „remdamasi Generalinės prokuratūros ir Aukščiausiojo teismo sprendimu išduoti D.Čalovskį JAV teismui; vyriausybė patvirtino pastarąjį sprendimą“, – sakė J.Bordanis.

Ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis tik pažymėjo, kad apie šio Latvijos piliečio išdavimo detales galima sužinoti Generalinėje prokuratūroje ir Teisingumo ministerijoje.

Premjero atstovas spaudai Martinis Pankė sakė naujienų agentūrai BNS, kad sprendimą išduoti D.Čalovskį palaikė septyni ministrai, penki buvo prieš, vienas – kultūros ministrė Žaneta Jaunzemė Grendė – susilaikė.

Dėl atostogų posėdyje nedalyvavęs gynybos ministras Artis Pabrikas anksčiau viešai sakė abejojąs, kad latvį reikėtų išduoti. Prieš tokį sprendimą anksčiau viešai buvo išplatinęs pareiškimą ir užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, pateikęs savus argumentus.

Vienas D.Čalovskio advokatų, Saulvedis Varpinis, pareiškė, kad artimiausiomis valandomis būsiąs pateiktas ieškinys Europos žmogaus teisių teismui.

JAV federalinė prokuratūra apkaltino tris Rytų Europos gyventojus, vienas jų – D.Čalovskis, apkrėtus virusu „Gozi“ daugiau kaip milijoną kompiuterių, vien JAV – 40 tūkst., ir padarius žalos už milijonus dolerių.

Įrodžius Latvijos piliečio kaltę, jam gresia kalėjimas iki 67 metų.

Abu kiti kaltinamieji – Rusijos pilietis Nikita Kuzminas ir Rumunijos pilietis Mihajus Jonutas – taip pat areštuoti ir laikomi už grotų JAV bei Rumunijoje.

Interviu Latvijos televizijai D.Čalovskis sakė tapęs aplinkybių įkaitu. Esą jis nepažįstąs kitų dviejų kaltinamųjų, nieko nežinąs apie virusą „Gozi“ ir nedalyvavęs jo kūrime. Jis sakė mokąs tik taisyti kompiuterius ir kurti svetaines internete.

D.Čalovskis kaltinamas padėjęs N.Kuzminui modifikuoti minėtąjį virusą.

Jis buvo sulaikytas 2012 metų gruodį ir lig šio laikomas už grotų.