Ministras, duodamas interviu „Laisvės radijui“, sakė, kad nepriimtina, jog ES narės planavo tiekti karinės technikos ar „Mistral“ laivus Rusijai, kurią jis įvardijo šalimi, pažeidžiančia tarptautines sutartis ir kenkiančia taikai ir stabilumui.

„Tikiu, kad būtų kiek neįprasta (..), tai būtų tiesiog gėda visai ES, jei laivas, pavadintas „Sevastopol“ ir pagamintas ES šalyje, atvyktų į Sevastopolio uostą“, – sakė E. Rinkevičius.

Ministras teigė, kad sankcijos neturėtų būti siekis. Jas pritaikyti reikėtų tik tuo atveju, jei kitos priemones – diplomatinės ar politinės diskusijos – nepadeda išspręsti klausimo ir pasiekti bet kokio rezultato, Latvijos požiūrį dėstė E. Rinkevičius.

Dėl krizės Ukrainoje Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) antradienį atidėjo „Mistral“ karinio laivo pristatymą Rusijai.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti. Vėliau Prancūzijos prezidentas F. Olandas sakė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvari paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.