Jis pažymėjo, jog specialūs naftos surinkimo laivai bus panaudoti tik tada, jeigu oro ir jūros žvalgyba aptiks mazuto dėmes jūros paviršiuje, todėl numatoma Baltijos pakrantę stebėti iš sraigtasparnio.

Visoje Baltijos jūros pakrantėje ties Kaliningrado sritimi nuo birželio 7 dienos kartkartėmis bangos išmeta į krantą mazuto teršalų. Daugiausia jų buvo išmesta praėjusį savaitgalį, per kurį specializuotos jūros inspekcijos darbuotojai ir jų padėjėjai surinko 1 576 kg mazuto, susimaišiusio su smėliu.

Pastarosiomis dienomis į Kaliningrado srities paplūdimius visoje pakrantėje iki Kuršių nerijos bangos išmeta 5 rublių monetos dydžio mazuto teršalų, jie susimaišo su smėliu, ir bangos vėl nuneša juos atgal į jūrą.

Kaip pranešė viena tarptautinės grupės "Ekologinė apsauga" vadovių Aleksandra Koroliova, tokių reiškinių Kaliningrado paplūdimiuose pasitaiko jau kelerius metus.

Teršalų nusėti beveik visi paplūdimiai Baltijske, Svetlogorske ir Kuršių nerijoje. Pranešama, kad srities akvatorijoje gali būti paskelbta nepaprastoji padėtis. Apie naftos dėmes niekas nieko tiksliai pasakyti negali.

Specializuotosios jūros inspekcijos pareigūnai pirmadienį nurodė dvi galimas Kaliningrado srities pakrantės taršos priežastis. Pirmoji - beveik 2 tonos mazuto, kuris ištekėjo iš netoli Danijos Bornholmo salos avarijos ištikto Kinijos tanklaivio "Fu Shan Hai". Antroji - naftos tanklaiviai neutraliuose vandenyse galėjo išplauti savo cisternas ir teršalus išpilti į jūrą.

Tačiau A.Koroliovos nuomone, nė viena šių versijų neverta rimto dėmesio.

Pasak A.Korovliovos, žinoma, kad Baltijos jūros šelfe yra apie 40 nuskendusių įvairių laivų. Pasirodžius mazuto teršalams pakrantėje prieš trejus metus buvo teigiama, kad tai pasenę naftos produktai, kuriuos bangos kartkartėmis išmeta į krantą.

Lietuvos pakrantė - švari

Nors Kaliningrado srityje Baltijos jūros pakrantė gerokai užteršta mazutu, Lietuvos aplinkosaugininkai tikina, kad Lietuvos paplūdimiai yra švarūs.

Jūros aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Raimondas Šatkauskas antradienį sakė, kad aplinkosaugininkai apžiūrėjo Baltijos jūrą ties Nida ir jokių taršos požymių neaptiko.

Pasak jo, apie jūros užteršimą mazutu Kaliningrado srityje informuoti pasieniečiai, Pajūrio regioninio parko specialistai, kurie stebės Baltijos jūrą.

Patariama nesiilsėti prie jūros

Per pastarąsias tris dienas kai kuriose Kaliningrado pakrantės vietose buvo išplauta daug teršalų. Didžiausios naftos dėmės rastos ties Baltijsku, Jantarnu, Zelenogorsku, Kulikovo ir Lesnojės gyvenvietėmis.

Jeigu padaugės teršalų, kurių, inspekcijos specialistų skaičiavimais, jau yra beveik 3 centneriai, bus padaryta didelė žala Kaliningrado srities pakrantės zonai, taip pat daliai Kuršių nerijos nacionalinio gamtos draustinio.

Kuršių neriją UNESCO yra įtraukusi į pasaulinio gamtos ir kultūros paveldo paminklų sąrašą.

Kaliningrado srities įstatymų leidimo susirinkimo atstovo teigimu, Kaliningrado srityje netoli Baltijsko susidariusi naftos dėmė yra gana nedidelė - maždaug 80 metrų pločio ir 200 metrų ilgio ir nekelia didelio pavojaus paplūdimiams.

Kitas grupės "Ekologinė apsauga" pirmininkų Vladimiras Sliviakas pirmadienį tvirtino, kad dėl mazuto teršalų padėtis srities pakrantėje "turizmo požiūriu artima katastrofai". "Šiuo metu viešojo naudojimo paplūdimiai Kaliningrado srityje labai smarkiai užteršti. Beveik visi žmonės, kurie ateina į paplūdimius visoje pakrantėje, skundžiasi kojas išsitepę juodu mazutu", - sakė jis.

Jūros inspekcijos specialistai pataria poilsiui rinktis ne srities pajūrio paplūdimius, o upes ir ežerus. Kaip tikimasi, į jūros paplūdimius bus galima grįžti po poros savaičių.