Labai lauktas M. Whitakerio liudijimas įstrigo beveik visam ketvirtadieniui, demokratų vadovaujamam Atstovų Rūmų Teismų komitetui pritarus formaliam šaukimui, kuris priverstų laikinąjį generalinį prokurorą atvykti ir atsakyti į klausimus.

M. Whitakeris savo ruožtu pareiškė, kad nestos prieš Kongresą, nebent komitetas atsisakytų savo grasinimo jį pašaukti ir pavadino tai „politiniu teatru“.

Išeitis buvo rasta vakare, kai komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris pažadėjo nesiųsti šaukimo, jei M. Whitakeris savanoriškai pasirodytų Kongrese.

„Remiantis šiuo įsipareigojimu, generalinio prokuroro pareigas einantis Whitakeris pasirengęs savanoriškai dalyvauti rytoj vyksiančiame posėdyje ir aptarti Teisingumo departamento puikų darbą“, – departamento pareiškime cituojama atstovė Kerri Kupec.

M. Whitakeris artimiausiu metu tikriausiai nebevadovaus šalies teisėsaugai, nes Senatas netrukus spręs, ar paskirti generaliniu prokuroru D. Trumpo siūlomą Williamą Barrą.

Kol to dar neįvyko, demokratai, laikantys M. Whitakerį D. Trumpo lojalistu, veikiausiai paklaus jo, ar jis buvo ką nors pažadėjęs prezidentui dėl specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo, taip pat ar jis pasidalino su D. Trumpu kokia nors viešai neatskleista informacija.

M. Whitakeriui tikriausiai teks pasiaiškinti ir dėl neseniai padaryto pareiškimo, kad tyrimas dėl potencialių D. Trumpo rinkimų štabo ir Rusijos ryšių, buvo atliktas tinkamai.

M. Whitakeris anksčiau dirbo Teisingumo departamento administracijos vadovu, kai departamentui vadovavo Jeffas Sessionsas, kuris buvo priverstas atsistatydinti pernai lapkritį dėl prezidento pykčio, kad jis nusišalino nuo tyrimo dėl Rusijos.

J. Sessionsas atvirai kritikavo šį tyrimą dar prieš tai, kai 2017 metų gruodį stojo prie Teisingumo departamento vairo.

Senato Teismų komitetas ketvirtadienį pritarė W. Barro kandidatūrai, o jau kitą savaitę jo likimą spręs visi Kongreso aukštųjų rūmų nariai.

Ketvirtadienį įsiplieskęs ginčas dėl šaukimo pavirto netikėta drama. Atstovų Rūmų Teismų komitetas nusprendė nešaukti M. Whitakerio, bet pasiliko sau tokią teisę, jei laikinasis generalinis prokuroras nebus linkęs bendradarbiauti.

J. Nadleris pareiškė besitikintis, kad šaukimo skelbti nereikės, nors „pastarųjų mėnesių virtinė nerimą keliančių įvykių reiškia, kad turime būti pasiruošę“.

J. Nadleris teigė praėjusią savaitę sužinojęs, jog tam tikri Teisingumo departamento darbuotojai rekomendavo M. Whitakeriui nesirodyti Atstovų Rūmuose.

Pats M. Whitakeris ketvirtadienį tvirtino, kad tai netiesa, ir patikino, kad yra pasiruošęs stoti prieš komitetą, kadangi „skyrė didelius išteklius ir daug laiko savo pasirengimui“.

Teisingumo departamento vadovas taip pat pareiškė, kad komitetas pirma laiko ir be reikalo nusprendė išsiųsti jam šaukimą, nors jis jau buvo sutikęs atvykti.

„Tokie precedento neturintys veiksmai pažeidžia mūsų ankstesnį susitarimą ir apeina konstitucijoje numatytą suderinimo procedūrą“, – pareiškime cituojamas M. Whitakeris.

„Akivaizdu, kad Komiteto tikrasis ketinimas yra ne aptarti Teisingumo departamento puikų darbą, o sukurti viešąjį reginį. Politinis teatras nėra priežiūros posėdžio tikslas, ir aš neleisiu, kad taip nutiktų“, – pridūrė jis.