Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), į dienos šviesą traukiantis bendradarbiavusius su komunistais ir naciais asmenis, praėjusią savaitę pareiškė, kad „daugiau nebėra jokių abejonių“, kad daugelio nacionaliniu didvyriu laikomas buvęs prezidentas L.Walesa pasirašė kolaboravimo sutartį ir pakvitavimą, jog gavo atlyginimą iš slaptosios policijos.

„Prisiekiu, niekada nieko neprisiekiau tiems, kitoje pusėje“, – sakė Nobelio taikos premijos laureatas Gdanske antradienį žurnalistams.

„Galiu jums parodyti šimtą skirtingų rašysenos ekspertų, kurie turi kitą nuomonę“, – pridūrė 73 metų L. Walesa.

Vienu iš „Solidarumo“ įkūrėjų laikomas L. Walesa, vėliau be kraujo praliejimo susitaręs dėl komunizmo eros pabaigos Lenkijoje 1989 metais, daug metų neigė jam metamus kaltinimus.

2000 metais specialus teismas išteisino L. Walesa ir nutarė, kad nėra pagrindo įtarimams, jog jis galėjo būti mokamas komunistinio režimo agentas.

Tačiau praėjusią savaitę IPN pranešė, kad slaptosios policijos dokumentų, kuriuose minimas įtariamas L. Walensos slapyvardis „Bolekas“, autentiškumą patvirtino teismo medicinos ekspertai pietiniame Krokuvos mieste.

Ekspertai palygino šiuos dokumentus su kitais ranka rašytais dokumentais, kaip L. Walesos prašymai išduoti pasą, asmens tapatybės kortelę ar vairuotojo pažymėjimą.

Pats L. Walesa savo rašysenos pavyzdžių pateikti atsisakė.

2008 metais IPN paskelbtoje knygoje teigiama, kad L. Walesa buvo registruotas slaptasis agentas nuo 1970 metų gruodžio, tačiau esą 1976 metų birželį buvo paleistas dėl savo „nenoro bendradarbiauti“.

Tačiau įtarimai vėl išplaukė į dienos šviesą praėjusiais metais, kai IPN iš komunistinės eros vidaus reikalų ministro našlės paėmė iki šiol nežinotų slaptosios policijos dokumentų.

Tiesa, pernai jis mįslingai prisipažino, kad praeityje „padarė klaidą“ ir vienos iš daugelio kvotų metu pasirašė kažkokį slaptosios policijos pateiktą dokumentą.

Lenkai vis dar prieštaringai vertina L. Walesą.

Kai kurie jį vis dar gerbia dėl pasipriešinimo komunizmui.

Tačiau dėl savo kovingo ir skaldančio būdo vėlesniais prezidentavimo metais kai kuriuose sluoksniuose jis tapo nemėgstamas.