Kaip informuoja rus.newsru.ua, mokymu vadu paskirtas generolas pulkininkas Jurijus Baidakas.

Pranešama, kad į mokymus įtrauktos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų valdymo institucijos, radiotechninių, zenitinių raketinių kompleksų, aviacijos padaliniai.

Taip pat dalyvauja radioelektroninės kovos, žvalgybos daliniai, kariuomenės aviacijos kariniai daliniai, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos kariuomenės priešlėktuvinės gynybos pajėgos ir priemonės. Kaip pranešama, pagrindinis mokymų tikslas – karinių dalinių ruošimas vykdyti užduotis, kelti aviacijos ekipažų parengties lygį, gerinti zenitinių raketų struktūrų, radiotechnikos padalinių ir radioelektroninės kovos padalinių praktinius įgūdžius.

Šiuo metu Ukrainos ginkluotose oro pajėgose (203 m. informacija) yra 100 naikintuvų „MiG-29“ ir „Su-27“, 23 fronto bombonešiai „Su-24M“, 12 žvalgybinių lėktuvų „An-24B“, „An-26“, „An-30B“, „Il-76MD“, 38 mokomieji koviniai naikintuvai „L-39“, nežinomas kiekis bepiločių orlaivių, gamintų TSRS ir Izraelyje, 60 zenitinių raketinių kompleksų divizijų „Buk-M1“, „S-300B1“, „S-300PS“.

Rusija toliau telkia karius prie Ukrainos sienos

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniais duomenimis, pastarosiomis paromis prie Rusijos ir Ukrainos sienos toliau telkiama Rusijos kariuomenė.

Taip socialiniame tinklalapyje „Facebook“ parašė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas, informuoja unian.net.

Jo duomenimis, Rostovo srityje Milerove, Tarasovskyje, Kamenske pastebėtos prie sienos judančios technikos kolonos: 150 šarvuočių, 400 automobilių.

Ketvirtadienį vakare į geležinkelio stotį „Rostovas – Tovarnyj“ atvyko 8 reaktyvinės salvinės sistemos „Uragan“, 4 šarvuočiai BTR-80, apie 10 vienetų automobilių technikos.

Baltarusijos srityje pastebėtos technikos kolonos, judančios link sienos (30 – 40 km nuo sienos): apie 30 automobilių technikos ir apie 10 vikšrinės inžinerinės technikos.

Į Černigovo sritį pasiųsti moderniausi Ukrainos tankai

Į Ukrainos Černigovo sritį pasiųsti modernizuoti „Bulat“ tipo tankai– toks buvo teismo sprendimas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kijevo komercinių bylų teismas nusprendė, jog bendrovė „Zavod. Im. Malyševa“ turi Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms paruošti ir pristatyti modernizuotų „Bulat“ tipo tankų T-64B. Tankai turi atitekti Ukrainos karinėms pajėgoms Černigovo srityje.

Ukrainos generalinės prokuratūros duomenimis, į minėtąją sritį jau iškeliavo karinės technikos už 65 mln. grivinų.

Rusų kariai juda link Charkovo

Portalas zn.ua penktadienio vakare pranešė, kad Rusija patraukė savo pajėgas nuo sienos su Ukraina ties Lugansko sritimi ir koncentruojasi pasienyje ties Černygovo ir Charkovo sritimis. Apie tai pranešė Ukrainos URM Informacinės politikos departamento direktorius Jevgenijus Perebijnis.

Pasak pareigūno, Rusijos FSB toliau stengiasi destabilizuoti padėtį Ukrainos pietryčiuose. Rusijos kariuomenė toliau koncentruojama prie Ukrainos sienų, rusų žvalgyba aktyvina veiklą Ukrainos pasienio regionuose.

Be to, rusai stiprina savo pozicijas prie administracinės Krymo sienos.

Pranešama, kad ties Lugansko sritimi Rusijos kariuomenė telkia desantinius dalinius, aviaciją ir kt.

„Ties Černigovo pasienio būrio teritorija užfiksuotas ešalonų su tankais ir kita karine technika atvykimas“, - pranešė J. Perebijnis.

B. Obama: galbūt rusai turi papildomų planų

Rusijos kariuomenės telkimas prie Ukrainos sienų gali reikšti, kad rusai "turi papildomų planų”. Maskva turi atitraukti iš ten savo kariškius ir pradėti derybas, kad sumažėtų įtampa. Tai penktadienį pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama.

"Matyti, kaip įvairių rūšių daliniai telkiami pasienyje pratybų dingstimi”, - sakė B. Obama interviu televizijos kanalui CBS.

Pasak JAV prezidento, Rusijos kariuomenės judėjimas yra būdas įbauginti Ukrainą arba tolesnių veiksmų ženklas. „Galimas daiktas, kad Rusija turi papildomų planų“, - sakė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Nors vertinimai apie pasienyje sutelktą karių skaičių smarkiai skiriasi, B.Obama pažymėjo, jog tam, kad „deeskaluotų situaciją“, Rusija turi „atitraukti tuo karius ir pradėti tiesiogiai derėtis su Ukrainos vyriausybe bei tarptautine bendrija“.

Prezidentas taip pat sakė, kad V.Putinas „nori parodyti gilią nuoskaudą dėl to, ką laiko Sovietų Sąjungos praradimu“, ir kad Rusijos lyderiui nederėtų „vėl grįžti prie tam tikrų metodų, kurie buvo taip paplitę per Šaltąjį karą“.

„Manau, yra stiprus rusiško nacionalizmo jausmas ir pojūtis, kad Vakarai praeityje kažkaip pasinaudojo Rusija, ir jis nori kažkokiu būdu tai pakeisti ar atitaisyti“, - sakė B.Obama, turėdamas galvoje V.Putiną.

„Ne kartą sakiau, kad jis turbūt visiškai neteisingai supranta Vakarus. Jis, žinoma, visiškai neteisingai supranta Amerikos užsienio politiką“, - sakė prezidentas.

„Nesame suinteresuoti apsupti Rusiją ir nesame suinteresuoti Ukraina, išskyrus tai, kad Ukrainos žmonėms būtų leista patiems priimti sprendimus dėl jų pačių gyvenimo“, - pabrėžė jis.

Ketvirtadienį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos sekretorius Andrejus Parubis pareiškė, kad Rusija palei savo sieną su Ukraina sutelkė apie 100 tūkstančių kariškių.