Jeigu nepavyks susitarti, dar vienas vyriausybės uždarymas įvyks penktadienį po vidurnakčio. Tai būtų jau trečias toks atvejis šiais metais.

Respublikonai ir demokratai pastarąsias kelias savaites mėgino susitarti dėl maždaug 1,2 trln. JAV dolerių vertės išlaidų likusiai finansinių metų daliai iki rugsėjo 30 d.

Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas teigia, kad vis dar lieka „kai kurių neišspręstų klausimų“, tačiau jis tikisi, kad dėl visko pavyks galutinai susitarti per šiandieną. Tuomet Atstovų Rūmams ir Senatui, kuriuos abu kontroliuoja respublikonai, liktų mažai laiko nagrinėti, diskutuoti ir galiausiai priimti įstatymą iki penktadienio termino.

Nors derybos tebevyksta, jau dabar aišku, kad dokumentas bus paremtas pagrindiniais susitarimo, kuris buvo pasiektas praėjusį mėnesį, principais: numatoma didinti finansavimą kariuomenei ir didinti išlaidas šalies viduje daugiau nei 10 proc.

P. Ryanas teigia, kad „finansavimas gynybai bus padidintas labiausiai per 15 metų“ – maždaug 80 mlrd. JAV dolerių nuo dabartinio lygio.

Tačiau vis dar nesutariama dėl kelių klausimų, įskaitant demokratų siekio užtikrinti finansavimą „Obamacare“ subsidijoms draudimo kompanijoms, kurios aptarnauja mažas pajamas gaunančius pacientus.

Taip pat vis dar diskutuojama, ar didinti finansavimą pasienio ir imigracijos kontrolei, įskaitant ir JAV prezidento Donaldo Trumpo žadėtai sienai Meksikos pasienyje. Taip pat lieka aktualus ir klausimas dėl apsaugos nelegaliems imigrantams, kurie atvyko į JAV dar būdami vaikais, vadinamiems „svajotojams“.

Šiais metais JAV Kongresui jau du kartus nepavyko priimti federalinės valdžios išlaidų įstatymo, dėl ko teko stabdyti vyriausybės darbą.