Panašu, kad Rusijos premjeras, 2015 metų rugsėjo 15 dieną socialinėje žiniasklaidoje paskelbdamas grybų pilnos pintinės nuotrauką ir parašydamas lakonišką pavadinimą „Ruduo“, tikrai nesitikėjo skandalo, „The Daily Beast“ rašo Michaelas Weissas.

Deja, nutiko neįtikėtinas dalykas. Socialinis tinklas „Instagram“ nustatė jo buvimo vietą – paaiškėjo, kad tai vietovė kažkur netoliese Plioso kaimo Ivanovo regione į rytus nuo Maskvos, visai šalia įspūdingo sklypo, nuo pašalinių akių paslėpto už 6 metrų aukščio žalios tvoros. Vietos gyventojai jau seniai smalsavo, ką slepia tvora – kitaip tariant, kur tiek metų nuo smalsių akių laisvu metu slepiasi ir ilsisi Rusijos premjeras.

Panašu, kad daugiau sukti galvos jiems nereiks.

„A. Navalno kovos su korupcija fondas“ už tvoros pasiuntė filmavimo įranga aprūpintą bepilotį. Filmuota medžiaga atskleidė, kad ši 80 hektarų ploto teritorija prilygsta, kaip sako pats opozicijos aktyvistas, „trims Kremliams arba 30 Raudonųjų aikščių“.

Vaizdo įrašas, kurio fone skamba sumaniai parinktas muzikinis fonas – Wagnerio „Valkirijų skrydis“ –atskleidė daug įdomių dalykų: čia ir žiemos pramogoms skirta slidinėjimo trasa su keltuvu, baseinas, futbolo ar ledo ritulio aikštė, šiltadaržių kompleksas, dirbtinis ežerėlis, net keli gyvenamieji pastatai (šeimininkui, svečiams ir personalui), trijų vietų sraigtasparnių nusileidimo aikštelė ir erdvus garažas, kur telpa daugybė prabangių automobilių). Bepiločio filmuota medžiaga, patalpinta svetainėje „YouTube“. Jį jau peržiūrėta 1,5 mln. kartų, ir tai dar toli gražu ne pabaiga.

Oficialiai „Milovka“ vardu vadinama rezidencija pareigūnų dėmesio sulaukė ir seniau. Buvo atliktas tyrimas ir nustatyta, kad ji priklauso „Dar Charitable Foundation Fund“. Šis Labdaros fondas turėjo investuoti į „pelno nesiekiančius regioninius projektus“. Jį įkūrė du milijardieriai oligarchai Leonidas Michelsonas ir Leonidas

Simanovskis. Pastarasis – valdančiosios Rusijos partijos „Vieningoji Rusija“ parlamentaras. Abiem verslininkams priklauso Rusijos dujų giganto „Novatek“ akcijų. Vienas iš jų – D. Medvedevo studijų teisės mokykloje draugas, jis priklauso „Dar Charitable Foundation Fund“ stebėtojų tarybai, skelbia „Novaja Gazeta“ – laikraštis, kuris pirmasis 2011 metais parašė apie „Milovką“.

Savo tinklaraštyje opozicijos aktyvistas A. Navalnas, praėjus metams nuo tos dienos, kai D. Medvedevas pasidalino grybų nuotrauka, pareiškė, kad vasarnamio kompleksas „ne šiaip sau pastatytas oligarchų lėšomis, o oligarchų lėšomis, kurios buvo skirtos labdarai“. Jis konkrečiai kalbėjo būtent apie L. Michelsoną ir L. Simanovskį. Anot opozicijos politiko, pinigų jie skyrė atsimokėdami už įvairias paslaugas, kurias suteikė ministras pirmininkas D. Medvedevas.

D. Medvedevo atstovė spaudai Natalija Timakova neigia bet kokius teiginius, kad jos viršininkas turi nuosavybės interesų minėtame nekilnojamojo turto objekte. N. Timakovos teigimu, „Milovka“ buvo vyriausybės rezidencija, kurios saugumu rūpinasi Federalinė apsaugos tarnybos pareigūnai – vieta, kur Rusijos ministras pirmininkas lankosi tik retomis progomis.

Kremliui palanki naujienų tarnyba „Regnum“, pranešdama apie N. Timakovos pareiškimą, atkreipia dėmesį į faktą, kad nė viename dokumente, kurį savo tinklaraštyje skelbia A. Navalnas, kalbantis apie rezidencijoje esančias aikšteles sraigtasparniams, slidinėjimo trasą, požeminius statinius ir ryšių bokštus nagrinėja opozicionierius, neminima Rusijos ministro pirmininko pavardė. Viskas priklauso minėtajam „Dar“ fondui.

Reaguodamas į tokią reakciją, A. Navalnas atsakė socialiniame tinkle „Twitter“: esą jeigu D. Medvedevas vasarnamiu naudojasi nemokamai, tokiu atveju tai savaime tampa „akiplėšišku kyšininkavimo atveju“.

Prieš tai A. Navalnas savo tyrimų taikiniu buvo pasirinkęs tokius V. Putino artimiausiųjų klano narius (tiek buvusius, tiek esamus) kaip pirmasis Rusijos viceministras Igoris Šuvalovas, buvęs „Rusijos geležinkelių“ vadovas Vladimiras Jakuninas ir šalies prezidento V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusijos ministras pirmininkas D. Medvedevas bėdų su socialine žiniasklaida turėjo ir anksčiau. 2014 metais į jo paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“ įsilaužė piktavaliai programišiai, kurie smaginosi jo vardu rašydami tokias žinutes kaip, pavyzdžiui: „Aš atsistatydinu. Man nuoširdžiai gėda dėl šalies valdžios veiksmų.

Atleiskite man“ ir “#CrimeaIsNotOurs please retweet (liet. #KrymasNeMūsų prašau dalintis). Pastaroji frazė – užuomina į garsiąją frazę „Krym Naš“ (liet. Krymas mūsų), kuri socialinėje žiniasklaidoje buvo naudojama kaip grotažymė, skirta išreikšti paramą Rusijos invazijai ir įvykdytai Ukrainos pusiasalio aneksijai.

Praeitą birželį D. Medvedevas kaip reikiant nustebino internetą apsilankęs Kryme ir atsakęs į garbaus amžiaus moters klausimą, susijusį su jos kuklia valstybine pensija (125 doleriais per mėnesį), kuri nė iš tolo neatitinka brangstančio pragyvenimo sąlygų. „Tiesiog dabar nėra pinigų. Kai rasime pinigų, rasime ir sprendimą. Būkite stipri. Linkiu jums visko, ko geriausio. Geros dienos ir laikykitės ten“.

Palinkėjimo vaizdo įrašas svetainėje „YouTube“ tapo tikra sensacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (895)