Šios pataisos įsigalios tik po to, kai dėl jų įvyks dar vienas galutinis balsavimas ir kai jas patvirtins Kuveito vadovas. Tačiau ketvirtadienį griežtą bausmę numatančios pataisos sulaukė daugumos parlamentarų palaikymo: už jas pasisakė 46 parlamento nariai ir tik keturi balsavo prieš.

Praėjusį mėnesį Kuveito piliečio Hamado al-Naqi pasisakymai tviteryje, kuriais jis apjuodino pranašą Mohametą, jo bendražygius ir jo žmoną, mažytėje arabų valstybėje sukėlė pasipiktinimo audrą ir paskatino parlamentarus imtis veiksmų, griežtinant bausmę už šventvagystes. Keli politikai viešai paragino vyrui įvykdyti mirties nuosprendį.

Už šventvagystes Kuveite baudžiama nuo 1961 metų, bet iki šiol už jas būdavo skiriamos tik laisvės atėmimo bausmės. Jei minėtos įstatymo pataisos bus patvirtintos, Kuveitas atsidurs vienoje grupėje su tokiomis šalimis kaip Saudo Arabija ir Pakistanas, kuriose, kritikų teigimu, piktnaudžiaujama bausmėmis už šventvagystę, persekiojant kitų tikėjimų atstovus.

H. al-Naqi, kuris šiuo metu kalėjime laukia teismo, atmeta kaltinimus pranašo Mohameto juodinimu, teigdamas, jog kažkas įsilaužė į jo puslapį ir paskelbė komentarus jo vardu.

Teisėsauga taip pat tvirtina aptikusi įrodymų, kad jis palaikė protestus už demokratiją Bahreine, kuriuos daugiausia rengia į šoną nustumta musulmonų šiitų mažuma.

Šis konfliktas vėl atkreipė dėmesį į religinį Kuveito pasidalijimą. H. al-Naqi yra šiitas, o Kuveite daugumą sudaro sunitai. Būtent jie labiausiai ragina griežtai nubausti H.al-Naqi. Milijoną gyventojų turinčioje šalyje šiitai sudaro maždaug 30 proc. Parlamento nariai šiitai minėtų pataisų nepalaikė.

Panaši byla buvo iškelta ir Saudo Arabijoje. Šios karalystės dvasininkai ragina mirties bausme nubausti 23 metų reporterį iš Džedos Hamzą Kashgarį, kuris taip pat buvo apkaltintas šventvagyste, kai tinkle „Twitter“ paskelbė įsivaizduojamą pokalbį su pranašu Mahometu.

Arabų pasaulyje kilus demokratijos judėjimams, autoritariniai režimai vis dažniau tikrina tokius socialinius tinklus kaip „Twitter“ ir sulaiko jų vartotojus, kuriems pateikiami kaltinimai nusikaltimais nuo religinės nesantaikos kurstymo iki valstybės kritikavimo.