Manoma, kad Baltieji rūmai seniai laukiamą planą paviešins artimiausiu laiku, galbūt jau kitą mėnesį.

Palestiniečiai, boikotuojantys D. Trumpo administraciją nuo 2017 metų, kai Vašingtonas pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, jau atmetė šį planą ir pareiškė, kad jis yra tendencingai prieš juos nukreiptas.

Jordanijos karalius Abdullah II trečiadienį tvirtino, jog „reikia intensyvinti pastangas, kad būtų pasiekta visapusiška ir tvari taika, pagrįsta dviejų valstybių sprendiniu, garantuojančiu nepriklausomos valstybės su sostine Rytų Jeruzalėje įkūrimą“.

Šis komentaras, pateiktas karališkųjų rūmų pranešime, buvo išsakytas dalyvaujant J. Kushneriui, vėliau šią savaitę išvyksiančiam į Izraelį.

Prezidento žentą lydi Jasonas Greenblattas, D. Trumpo specialusis atstovas tarptautinėms deryboms, ir Brianas Hookas, JAV specialusis atstovas Irano reikalams.

Į Jordaniją jie atvyko iš Maroko, kur susitiko su karaliumi Mohammedu VI (Mohamedu IV), pirmininkaujančiu Kudso (Jeruzalės) komitetui, atstovaujančiam palestiniečių reikalų šalininkams arabų pasaulyje.

Šis komitetas, įkurtas Islamo bendradarbiavimo organizacijos, taip pat siekia išsaugoti Jeruzalės religinį, kultūrinį ir urbanistinį paveldą.

Per susitikimą Rabate daugiausiai dėmesio skirta padėčiai Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, taip pat stengtasi stiprinti partnerystę tarp Maroko ir JAV, naujienų agentūrai AFP sakė karališkųjų rūmų atstovas.

J. Greenblattas per „Twitter“ parašė, kad kartu su J. Kushneriu dalyvavo iftaro vakarienėje – tradiciniame dienos pasninko nutraukime per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį – kartu su Maroko karaliumi, sosto įpėdiniu Moulay Hassanu ir užsienio reikalų ministru Nasseru Bourita.

„Ačiū jums, Jūsų Didenybe, už ypatingą vakarą ir pasidalijimą savo išmintimi, – rašė J. Greenblattas. – Marokas yra svarbus Jungtinių Valstijų draugas ir sąjungininkas.“

Bahreino konferencija

Jungtinės Valstijos savo Artimųjų Rytų taikos plano ekonominius aspektus ketina išdėstyti per konferenciją, vyksiančią Bahreine birželio 25–26 dienomis.

Vis dėlto Vašingtonas dar nėra paskelbęs šio plano politinių aspektų įgyvendinimo kalendoriaus.

J. Kushneris yra šių pasiūlymų pagrindinis architektas, o J. Greenblattas, ilgametis D. Trumpo teisininkas“, buvo pagrindinis prezidento žento padėjėjas rengiant šią iniciatyvą.

Bahreino konferencijoje „Taika dėl klestėjimo“ turėtų dalyvauti kelių šalių vyriausybių, pilietinės visuomenės ir verslo sektoriaus lyderiai.

Tačiau palestiniečių vadovybė, supykdyta D. Trumpo veiksmų dėl Jeruzalės ir sprendimo nurėžti palestiniečių pabėgėliais besirūpinančios Jungtinių Tautų agentūros finansavimą, šiame renginyje nedalyvaus. Palestiniečiai pareiškė, kad su jais dėl šios konferencijos nebuvo konsultuotasi.

D. Trumpo biuras sakė, kad per konferenciją bus siekiama aptarti ir padidinti paramą „potencialioms ekonominėms investicijoms ir iniciatyvoms, kurios gali tapti įmanomos dėl taikos susitarimo“.

Palestiniečiai tai laiko pasiūlymu priimti finansines paskatas mainais už Izraelio vykdomos jų teritorijų okupacijos pripažinimą.

„Mėginimai propaguoti Izraelio vykdomos Palestinos okupacijos ekonominę normalizaciją bus atmesti“, – sakė Palestinos išsivadavimo organizacijos (PLO) generalinis sekretorius Saebas Erekatas.

J. Kushneris, po kelionės Artimuosiuose Rytuose susitiksiantis su D. Trumpu Londone, iki šiol neatskleidė jokių savojo taikos plano detalių.