Per parą trukusias precedento neturinčias paliaubas, likus itin mažai laiko iki rinkimų, abiejų kandidatų stovyklos ėmėsi vertinti audros padarinius ir sukti galvas, kaip išspausti daugiausiai naudos per kelias paskutines dienas lenktynėse, kurias gali laimėti tiek B.Obama, tiek M.Romney.

Audra, kuri Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje nusinešė keliasdešimt žmonių gyvybių, užliejo daugybę namų Rytinėje pakrantėje ir žemutiniame Manhatane, pritildė rinkimų kampanijos retoriką ir išblaškė politinių mūšių linijas.

B.Obama - tarp nuolaužų, M.Romney vyks į saulėtą Floridą

B.Obama antradienį daugiausiai dėmesio skyrė šalies vadovo pareigoms, skelbdamas įsakymus už reagavimą į stichines nelaimes atsakingiems vyriausybės pareigūnams, sakydamas nukentėjusiems, kad Amerikai „dūžta širdis“ dėl jų patiriamų negandų, ir stengdamasis neminėti lapkričio 6-ąją vyksiančių rinkimų.

Tačiau jo trečiadienį suplanuota kelionė į Naująjį Džersį ir susitikimas su respublikonu gubernatoriumi Chrisu Christie, kuris yra M.Romney šalininkas, tačiau gyrė prezidento reakciją į pastarąją nelaimę, turės itin svarbų politinį kontekstą.

Tuo tarpu M.Romney padarė išvadą, kad per tokias įtemptas lenktynes jis negali leisti, kad B.Obama dominuotų pirmuosiuose puslapiuose, todėl paskelbė planuojantis trims valandoms atvykti į svyruojančią Floridos valstiją, kurioje jis privalo laimėti.

Tačiau B.Obama trečiadienį toliau liks žiniasklaidos dėmesio centre, vaikštinėdamas tarp audros paliktų griuvėsių ir guosdamas nukentėjusius kartu su įtakingu respublikonu gubernatoriumi - tuo metu, kai M.Romney tęs rinkimų kampaniją saulėtoje Floridoje.

Tuščiai kalbėti nelinkęs Ch.Christie dažnai kritikuodavo B.Obamą, o per pastarąjį stichijos siautėjimą tapo savotišku valstijos talismanu ir padidino savo prestižą - panašiai kaip buvęs Niujorko meras Rudolphas Giuliani, atlikęs esminį vaidmenį reaguojant į 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Per vieną antradienį įvykusį incidentą, kuris tikriausiai pamalonins B.Obamos stovyklą, Ch.Christie griežtai atrėžė vienam televizijos "Fox News" žurnalistui, kai buvo paklaustas, ar M.Romney turės galimybę pasirodyti žiniasklaidai audros nuniokotame regione.

"Jeigu galvojat, kad dabar man bent kiek rūpi prezidentinė politika, tuomet jūs manęs nepažįstat", - pareiškė Ch.Christie, kuris dažnai minimas kaip tikėtinas kandidatas į Baltuosius rūmus.

B.Obama pasinaudojo visomis prezidento posto suteikiamomis galimybėmis, stengdamasis sudaryti tinkamo vadovavimo ir organizuotumo įspūdį, vadovaudamas federalinės vyriausybės pastangoms atremti krizę ir reikšdamas užuojautą milijonams žmonių, atsidūrusiems audros kelyje.

"Nesiaiškinkite, kodėl kažko negalime padaryti. Noriu, kad išsiaiškintumėte, kaip kažką galime padaryti", - B.Obama sakė federaliniams darbuotojams po apsilankymo Amerikos Raudonojo Kryžiaus būstinėje Vašingtone.

"Noriu, kad peržengtumėte biurokratijos rėmus - šiuo metu negali būti pateisinimo neveiklumui", - pažymėjo prezidentas.

Svyruojančios valstijos išvengė uragano

B.Obamos atsakas į audrą, kuri pirmadienio vakarą pasiekė JAV krantus tebebūdama uraganu, gali padidinti jo populiarumą, tačiau abi rinkimų stovyklos mano, jog dar neapsisprendusių rinkėjų liko labai mažai, todėl neaišku, kiek ši stichinė nelaimė iš tiesų pakeis balsavimo rezultatus

Pagrindiniai JAV Rytų pakrantės žiniasklaidos kanalai buvo sutelkę dėmesį į audrą, tačiau daugelis svyruojančių valstijų, tokios kaip Ohajas, Ajova, Koloradas, Florida, Nevada ir netgi Virdžinija, kuriose balsavimo rezultatai lems kandidatų pergalę arba pralaimėjimą, išvengė didžiausio "Sandy" siautėjimo.

Tačiau M.Romney trečiadienį turės galimybę patyrinėti, ar rinkėjų nuotaikose įvyko kokių nors pokyčių.

Respublikonas jau anksčiau sulaukė kaltinimų, kad stengiasi išnaudoti tragediją politiniams tikslams - dėl praeitą mėnesį įvykdyto išpuolio prieš JAV konsulatą Libijos mieste Bengazyje, todėl jis nebegali sau leisti jokių klaidingų žingsnių "Sandy" kontekste.

Antradienį taip pat buvo prisiminta pernai per respublikonų pirminių rinkimų kampaniją M.Romney išsakyta nuomonė, kad jis dalį lėšų, skiriamų Federaliniai nepaprastųjų padėčių valdymo agentūrai (FEMA), grąžintų valstijoms arba nukreiptų į privatų sektorių.

Antradienį jis ne kartą ignoravo žurnalistų klausimus, ar respublikonas ketina panaikinti FEMA.

Tačiau M.Romney stovykla leido suprasti, kad respublikonas dabar neturi planų paleisti krizių valdymo agentūrą, jeigu būtų išrinktas prezidentu.

Ši agentūra sulaukė griežtos kritikos dėl nevykusio reagavimo į 2005 metais smogusį uraganą "Katrina", kai šaliai vadovavo prezidentas respublikonas George'as W.Bushas, tačiau į valdžią atėjęs B.Obama pertvarkė FEMA, o per vėlesnes krizes ji veikė nepriekaištingai.

Likus vos penkioms rinkimų agitacijos dienoms, antrosios kadencijos siekiantis B.Obama ketvirtadienį tikriausiai vėl nukreips dėmesį į politiką, nors jo stovykla kol kas nepaskelbė tokio pranešimo.

Kampanija vykdė žemesniame lygyje

Antradienį rinkimų kampanija tęsėsi - tik žemesniame lygmenyje.

Buvęs prezidentas Billas Clintonas agitavo už B.Obamą Kolorade ir Minesotoje, lankydamas svarbiausias neapsisprendusias valstijas, o audros nepaveiktose valstijose tęsėsi išankstinis balsavimas.

M.Romney kampanijos atstovas Ryanas Williamsas sakė, kad B.Clintono vizitas Minesotoje, kuri laikoma demokratus palaikančia valstija, rodo, kad B.Obama yra perėjęs į "gynybą".

"Lapkričio 6-ąją rinkėjai visoje šalyje rinksis jo (M.Romney) teigiamą programą, o ne prezidento Obamos vis labiau desperatiškas atakas", - pareiškė R.Williamsas.

Tuo tarpu B.Obamos kampanija vadino "silpnumo" ženklu M.Romney sprendimą transliuoti naujas rinkimines reklamas kai kuriose valstijose, tokiose kaip Pensilvanija ir Mičigane, teigdama, kad respublikonas jau padarė išvadą negalintis užsitikrinti pergalės neapsisprendusių valstijų balsais.

"Prezidentas pirmauja arba yra lygiosiose kiekvienoje svyruojančioje šalies valstijoje, o išankstiniame balsavime jis pirmauja kiekvienoje šalies valstijoje, - sakė B.Obamos kampanijos štabo vadovas Jimas Messina. - Gubernatorius Romney nesugebėjo prasiveržti nei vienoje svyruojančioje valstijoje."

Kai kurios nacionalinės apklausos rodo, kad M.Romney pagal populiarumą tarp potencialių rinkėjų pirmauja vienu ar dviem procentiniais punktais, tačiau B.Obama išlaiko nedidelę persvarą, prognozuojant balsavimo rezultatus atskirose valstijose ir siekiant surinkti 270 rinkikų balsų, kurie užtikrintų pergalę kovoje dėl Baltųjų rūmų.