JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, kuriai nedaug trūko iki pergalės prieš prezidentą Baracką Obamą 2008 m. demokratų partijos vidiniuose rinkimuose, „Forbes“ reitinge yra antroje vietoje. Po jos – Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff.

Pirmoji Jungtinių Valstijų ledi Michelle Obama, pernai užėmusi pirmąją vietą, dabartiniame sąraše užima tik 8 vietą.

„Mūsų sąrašas atspindi įvairovės kupinus ir dinamiškus nūdienos moterų kelius į valdžią. Ar tai būtų vadovavimas valstybei, ar darbotvarkės kritiniais mūsų laikų klausimais formavimas“, – teigia Mora Forbes, „ForbesWoman“ leidinio prezidentė ir leidėja.

Trečiadienį paviešintame „Forbes“ šimtuke atsidūrė 8 valstybių vadovės ir net 29 kompanijų vykdančiosios direktorės. Jų vidutinis amžius yra 54 metai ir bendrai jos valdo 30 trilijonų dolerių (72 trln. Lt) turtą. 22 moterys yra netekėjusios.

„Vertinant įvairias jų įtakos sritis, šios moterys pasiekė galią per ryšius, sugebėjimus kurti bendruomenę aplink jų prižiūrimas organizacijas ar valstybes, per savo tikslus ir asmeninius įvaizdžius“, – rašo „Forbes“.

A. Merkel buvo pavadinta vienos tikros globalios ekonomikos Europoje vadove. H. Clinton buvo giriama už greitą reakciją į arabų revoliucija ir „WikiLeaks“ nutekintų duomenų skandalą savo antraisiais tarnybos metais. Tuo tarpu D. Rousseff įėjo į istoriją kaip pirmoji moteris, pradėjusi vadovauti galingiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai.

Aukščiausią penketuką užbaigė „PepsiCo US“ vykdančioji direktorė Indra Nooyi, valdanti 60 mlrd. dolerių (144 mlrd. Lt) maisto ir gėrimų imperiją, bei „Facebook“ direktorė operacijoms Sheryl Sandberg, kuri buvo įvertinta už tai, jog paruošė šio populiaraus socialinio tinklo pirminį viešą akcijų pasiūlymą, galintį kompanijai surinkti iki 100 mlrd. dolerių (240 mlrd. Lt).

„Forbes“ teigimu, sąraše esančios moterys pasiekė viršūnes ne tik per pinigus ir galią, bet ir per socialines medijas, per ryšius ir įtaką.
Lady Gaga ir neseniai „The New York Times“ vykdančiąja direktore paskirta Jill Abramson užėmė 11 ir 12 sąrašo vietas.

Lady Gaga taip pat tapo jauniausia sąrašo dalyve būdama tik 25 metų amžiaus. Tuo tarpu britų karalienė Elžbieta II atsidūrė 49 vietoje. Būdama 85 m. ji yra vyriausia reitinge.