Tačiau net 31-oje valstybėje saugiai jaučiasi tik mažiau nei pusė visų gyventojų. Konfliktai šalies viduje ir represijų taikyti nesibodintys valdantieji režimai – problemos, dėl kurių vietos gyventojai negali jaustis ramūs.

Kai kurios iš nesaugiausių pasaulio valstybių yra ir vargingiausiųjų sąraše. Iš dešimties nesaugiausių šalių net keturių policijos pajėgos vertinamos itin prastai.

„The Wall Street Journal“, remdamasis „Gallup“ suteiktais duomenimis, išsamiai supažindina su 10 valstybių, kur žmonės iš visų jėgų stengiasi vengti naktinių pasivaikščiojimų. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) suteikė duomenų apie BVP dalį vienam gyventojui. Pasaulio bankas pasidalino informacija apie vidutinę žmonių gyvenimo trukmę. Tačiau daugiausiai vertingų faktų apie nesaugiausias pasaulio šalis sutiko atskleisti JAV valstybės departamentas. Taigi pristatome jums pačių nesaugiausių pasaulio šalių dešimtuką.

Bolivija

Naktį nesaugiai jaučiasi 58 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 66,6 metų (55-oji iš trumpiausių pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 77,5 (57-as iš didžiausių)

BVP vienam gyventojui: 5 tūkst. 99 doleriai (13 tūkst. 683 Lt) (64-asis iš mažiausių)

Bolivijos valdžios ir Čaparės bei Jungaso regionų gyventojų susirėmimai dėl kokamedžių naikinimo privertė „pareigūnus pasitelkti ašarines dujas ir jėgą", teigia JAV valstybės departamentas. Kaip ir kitose Lotynų Amerikos šalyse, viena iš aktualiausių problemų Bolivijoje - vienas iš didžiausių gyventojų pajamų atotrūkis pasaulyje. 2008 metais šalies gyventojų gaunamų pajamų skirtumas buvo vienas iš didžiausių pasaulyje, patvirtina ir Pasaulio bankas.

Uganda

Naktį nesaugiai jaučiasi 59 proc. šalies gyventojų (skaičius 8-as visame pasaulyje)

Vidutinė gyvenimo trukmė: 54,1 (21-oji iš trumpiausių)

Korupcijos indeksas: 83 (33-asis iš didžiausių)

BVP vienam gyventojui: 1 tūkst. 415 dolerių (3797 Lt) (24-as iš mažiausių)

Padėtį Ugandoje jau seniai destabilizuoja sukilėlių grupuočių veikla. Nors 2006 metais šaliai pavyko sėkmingai sutramdyti ir išstumti 1986 metais susikūrusią pasipriešinimo Ugandos valdžiai organizaciją Viešpaties pasipriešinimo armiją, padėtis išliko sudėtinga. Sukilėliai ir toliau aktyviai veikia gretimose šalyse.

Neseniai Ugandoje pradėjo aktyviai reikštis ir teroristiniai judėjimai. 2010 metais Somalio islamistų grupuotė „al Shabaab" susprogdino naktinį klubą Kampaloje, žuvo 76 žmonės.

Šalyje itin opi ir nusikalstamumo problema, ypač šalies Karamojos regione, kur, anot JAV Valstybės departamento, „siautėja ginkluoti nusikaltėliai, dažni išpuoliai prieš automobilius". Uganda - viena iš skurdžiausių pasaulio šalių, kur vienam gyventojui tenkanti BVP dalis siekia vos 1 tūkst. 415 dolerių. Nuotraukoje: moteris neša vandenį netoliese Ugandos Kasesės rajone potvynių smarkiai apgadinto tilto.

Afganistanas

Naktį nesaugiai jaučiasi 59 proc. šalies gyventojų (skaičius 8-as visame pasaulyje)

Vidutinė gyvenimo trukmė: 48,3 metų (4-oji pagal trumpumą)

Korupcijos indeksas: 65,9 (46-asis iš mažiausių)

BVP vienam gyventojui: 1 tūkst. 54 doleriai (2828 Lt) (11-as iš mažiausių)

Afganistano pereinamojo laikotarpio valdžia šiuo metu intensyviai kovoja su šalyje veikiančiomis ginkluotomis grupuotėmis, kurioms nepriimtina šalies politika: geriausias pavyzdys - Talibanas. Šalies vidų draskantys konfliktai padeda šalyje nevaržomai klestėti smurtui ir agresijai. JAV valstybės departamentas šalies žmonėms pataria į Afganistaną nevykti.Pareigūnai pažymi, jog „nė vienas Afganistano regionas nėra apsaugotas nuo agresijos", o likę Talibano kovotojai, „al Qaeda" ir kitos teroristinės organizacijos vis dar aktyviai veikia šalyje. Afganistanas vis dar primena tikrą minų lauką, šalyje paplitę pagrobimai, dažni maištininkų išpuoliai, kiti ginkluoti nusikaltimai. Afganistano BVP vienam gyventojui siekia 1 tūkst. 54 dolerius ir yra laikomas vienu iš mažiausių visame pasaulyje.

Nuotraukoje: Kabulo priemiestyje eina Afganistano gyventoja, prie širdies glaudžia mažylį.

Madagaskaras

Naktį nesaugiai jaučiasi 60 proc. šalies gyventojų (skaičius 6-as visame pasaulyje)

Vidutinė gyvenimo trukmė: 66,7 metų (56-oji pagal trumpumą)

Korupcijos indeksas: 88,6 (6-asis pagal dydį pasaulyje)

BVP vienam gyventojui: 955 doleriai (2562 Lt) (9-asis iš mažiausių)

Madagaskare pastaruoju metu auga ne tik nusikaltimų skaičius, bet ir jų žiaurumas, tvirtina JAV Valstybės departamentas, tačiau pažymi, jog, nepaisant to, šalis yra „saugesnė nei daugelis kitų Afrikos šalių ir net kai kurių JAV miestų".

Nuo tada, kai, įvykdęs perversmą, Madagaskaro prezidentu tapo Andry Rajoelina, šalies viduje nesibaigia neramumai. Per tą laiką šalies kariuomenė jau ne kartą buvo sukilusi prieš prezidentą, neišvengta ir kraujo praliejimo. 2012 metais šalies BVP dalis vienam gyventojui siekė vos 955 dolerius - tai vienas iš žemiausių skaičių visame pasaulyje.

Dominikos Respublika

Naktį nesaugiai jaučiasi 60 proc. šalies gyventojų (skaičius 6-as visame pasaulyje)

Vidutinė gyvenimo trukmė: 73,4 metų (89-oji pagal ilgumą pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 74,6 (67-asis iš didžiausių pasaulyje)

BVP vienam gyventojui: 9 tūkst. 646 doleriai (25 tūkst. 886 Lt) (91-asis iš didžiausių pasaulyje) Dominikos Respublika - vienas iš pradinių narkotikų kontrabandos Karibų regione centrų. Kovą šalyje buvo sulaikyti 35 saugumo pareigūnai, kai valstybei priklausančiame lėktuve buvo aptikta net 680 kilogramų kokaino.

Dar viena opi problema - nederamas šalies policijos elgesys su paprastais žmonėmis. Kaip teigia Dominikos Respublikos generalinė prokuratūra, net 10 proc. 2010 metais šalyje įvykdytų nužudymų buvo policijos pajėgų darbas.

Dominikos Respublika, kaip ir dauguma Lotynų Amerikos šalių, taip pat siejama ir su smurto prieš moteris problema. JAV Valstybės departamentas pažymi, jog šalyje nusikaltėlių aukomis dažnai tampa ir užsieniečiai.

Gabonas

Naktį nesaugiai jaučiasi 62 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 62,7 metų (45-oji iš trumpiausių pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 83,5 (28-as iš didžiausių pasaulyje)

BVP vienam gyventojui: 16 tūkst. 548 (44 tūkst. 408 Lt) (58-as iš didžiausių pasaulyje)

Gabone klesti smulkūs nusikaltimai, tačiau miestuose pasitaiko ir žiauresnių įstatymų pažeidimų, pavyzdžiui ginkluotų plėšimų, pažymi JAV Valstybės departamentas.

Gabonas įvardijamas kaip viena iš turtingiausių Afrikos valstybių, nes ten gyvena „gana nedaug žmonių, gausu gamtos išteklių, šalį noriai remia užsienio donorai“. Nepaisant to, dauguma šalies žmonių gyvena skurdžiai.2009 metais šalies rinkimus laimėjo Ali Benas Bongo. Rinkimus lydėjo kaltinimai balsų klastojimu, pirkimu, opozicija skundėsi išpuoliais ir smurtu. Nuo tada šalį vis sudrebina politiniai protestai.


Botsvana

Naktį nesaugiai jaučiasi 65 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 53 metai (20-oji iš trumpiausių pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 77,1 (58-asis iš didžiausių pasaulyje)

BVP vienam gyventojui: 16 tūkst. 820 dolerių (45 tūkst. 138 Lt) (57-as iš didžiausių)

Botsvana - itin stabili, demokratinės valdžios tvarkoma šalis. Ši valdžia Botsvana rūpinasi jau 40 metų ir gali džiaugtis sukūrusi tvirtą ekonomiką, besispecializuojančią deimantų kasyboje.Apie šalies ekonomikos stiprumą liudija ir įspūdinga vienam gyventojui tenkanti BVP dalis, Botsvanai priklauso stipriausių pasaulio ūkių sąrašui. Nepaisant to, šalyje auganti pajamų atskirtis kelia rimtą grėsmę, daugėja vagysčių, plėšimų.


Čadas

Naktį nesaugiai jaučiasi 67 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 49,5 metų (9-oji iš trumpiausių pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 83,9 (25-asis iš didžiausių)

BVP vienam gyventojui: 1 tūkst. 924 doleriai (5163 Lt) (32-asis iš mažiausių)2012 metų lapkritį JAV valstybės departamentas grąžino anksčiau panaikintą perspėjimą amerikiečiams nevykti į Čadą, nors šalies karas su Sudanu ir baigėsi, o ginkluotos sukilėlių grupuotės buvo išformuotos.

Pagrindinė nesaugumo priežastis - istorinis regiono pažeidžiamumas. Būtent dėl netikėtų agresijos protrūkių grėsmės Amerika ir pataria savo piliečiams vengti Čado ar su juo besiribojančių regionų. Šalis įvardijama ir kaip viena iš prasčiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių, o vidutinė žmonių gyvenimo trukmė - viena iš trumpiausių pasaulyje, teigia Pasaulio bankas.


Pietų Afrikos Respublika

Naktį nesaugiai jaučiasi 73 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 52,1 metų (19-oji iš trumpiausių pasaulyje)

Korupcijos indeksas: 80,8 (41-asis iš didžiausių)

BVP vienam gyventojui: 11 tūkst. 375 doleriai (30 tūkst. 525 Lt) (81-asis iš didžiausių)

Ginkluoti plėšimai, vagystės, smurtinės automobilių vagystės - problemos, kankinančios Pietų Afrikos Respubliką. Ginkluoti nusikaltimai kelia nemenką galvos skausmą pareigūnams, nes daugiau nei pusė visų šalyje įvykdomų plėšimų ir nužudymų atliekami pasitelkus šaunamuosius ginklus. Šalies žmonės nepasitiki ir policija.Kaip skelbia „The Economist", 2009-2010 metais šalyje policijos buvo nužudyti 566 žmonės, dar 294 asmenys mirė areštinėse. Nors BVP dalis vienam gyventojui šalyje ir didesnė nei daugumoje kitų Afrikos valstybių, 2009 metais šalyje fiksuota didžiausių gyventojų pajamų atskirtis pasaulyje. Nuotraukoje: kryžiai ant vadinamosios Siaubo kalbos, kur per susirėmimus su policija praeitais metais žuvo 43 šachtininkai.

Venesuela

Naktį nesaugiai jaučiasi 74 proc. šalies gyventojų

Vidutinė gyvenimo trukmė: 74,1 (76-oji iš ilgiausių)

Korupcijos indeksas: 70,5 (61-asis iš mažiausių pasaulyje)

BVP vienam gyventojui: 13 tūkst. 616 dolerių (36 tūkst. 539 Lt) (71-asis iš didžiausių)

Šios šalies žmonės jaučiasi patys nesaugiausi. JAV Valstybės departamento turimais duomenimis, pagrindinė šalies problema - žmonių grobimas. Venesueloje populiarūs vadinamieji žaibiški pagrobimai, kai aukos grobiamos dėl išpirkos.Šaliai ramybės neduoda ir plėšimai bei piratavimo problema, verta pažymėti ir gąsdinančius žmogžudysčių skaičius. Anot Venesuelos vidaus reikalų ministerijos, 2010 metais 100 tūkst. žmonių teko 48 nužudymai, 2011 metais šis skaičius pasiekė 67 žmogžudystes 100 tūkst. gyventojų.