Gatvėse buvo ramu, nebuvo jokio specialaus koncerto, danguje nesiskleidė fejerverkų žiedai, per televiziją taip pat jokių naujienų. Taip neįprastai tyliai praeitą sekmadienį buvo paminėtas 55-asis pirmosios Rusijos ponios Liudmilos Putinos gimtadienis. Tie, kurie atostogoms neišvyko į Egiptą ar Tailandą, Rusijoje atidžiai sekė kiekvieną skandalingojo prancūzų aktoriaus Gerardo Depardieu žingsnį.

Praeitais metais internete ne kartą keltas jau įprastu tapęs klausimas (Kur dingo Liudmila Putina?) ir sklandė vienas iš populiariausių su pirmąją Rusijos ponia susijusių gandų (Putinas žmoną slepia vienuolyne). Šiais metais rusai ją visiškai pamiršo...

Rusai dažniausiai visai nekreipia dėmesio į šalies valdžios lyderių antrąsias puses. Į tokį elgesį įtakingiausių šalies vyrų sutuoktinės reaguoja vengdamos bet kokio visuomenės dėmesio ir greta savo išrinktųjų pasirodydamos itin retai.

Tačiau V. Putino žmona elgiasi dar kardinaliau – ji praktiškai visą laiką laikosi šešėlyje.

L. Putinos pasirodymai viešumoje niekada nesulaukdavo išskirtinio dėmesio. Rusijos televizijų žiūrovai galėtų prisiminti vos kelis reportažus, kur pirmoji Rusijos ponia kalba apie šeimos reikalus ar „vaiko sieloje bundantį kūrybiškumą“. Per Pirmąjį kanalą buvo parodytas reportažas, kaip ilgu raudonu paltu vilkinti V. Putino sutuoktinė kartu su Lenkijos prezidento žmona Jolanta Kwasniewska grožisi senąja Krokuva. Paskutinį kartą Rusijos prezidentas su žmona buvo nufotografuotas V. Putino inauguracijos dieną praeitą pavasarį. Tačiau nebuvo jokios medžiagos apie L. Putinos gimtadienį – nei apie tai, ką prie stalo galbūt valgė garbingi svečiai, nei ko pirmajai Rusijos poniai tokia gražia proga jie galėjo linkėti.

„Jūs rimtai? Putinai sukako 55-eri? Visai pamiršau!“, - per interviu „The Daily Beast“ pareiškė Rusijos parlamentaras Michailas Degtiarevas.

„Žiniasklaida šią datą tiesiog ignoravo. Dėmesys skiriamas tikrai to nevertoms naujienoms, o svarbūs istoriniai įvykiai pamirštami“, - piktinosi parlamentaras.

Tačiau bent jau vienas valdžios pareigūnas pasveikinti L. Putinos nepamiršo. Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė: „Norėčiau pasveikinti pirmąją Vladimiro Vladimirovičiaus žmoną Liudmilą Aleksandrovą ir kaukazietiškai jai palinkėti ilgų metų“.

Internete gandus nešiojantys veikėjai suskubo atvirai svarstyti, ar tik Čečėnijos prezidento žodžiai netiesiogiai neužsimena, jog V. Putinas gali turėti dar vieną žmoną.

Kalbant apie patį Rusijos prezidentą, savo žmonos gimtadienio dieną V. Putinas glėbesčiavo pabėgėlį iš Prancūzijos G. Depardieu, kuris atvyko į prezidento rezidenciją prie Juodosios jūros atsiimti savo rusiško paso. Pirmosios Rusijos ponios aplinkui nebuvo matyti.

Publika į tai praktiškai nesureagavo. Tik Jakutijos naujienų agentūra parengė trumputį pranešimą, kuriame teigta: „Savo žmonos 55-ojo gimtadienio dieną V. Putinas kartu su savo bičiuliu Dmitrijumi Medvedevu slidinėjo“. Beje, tą dieną kaip tik buvo stačiatikių Kalėdų išvakarės. Kremliaus specialistai sako, jog tai toli gražu ne pirmasis kartais, kai Rusijos prezidentas Kalėdų laikotarpį leidžia atskirai nuo žmonos.

„Toks V. Putino elgesys visai nestebina. Dėl neaiškių priežasčių prezidentas Kalėdas praleidžia kokioje nors nedidelėje provincijos cerkvėje ir per žmonos gimtadienį nebūna šalia“, - teigia religijos ir šiuolaikinės Rusijos visuomenės specialistė bei knygos „Tikėjimas Rusijoje“ autorė Geraldine Fagan.

Tai, kas atrodo gana keista vakariečiui, visai suprantama ir priimtina analitikams iš Rusijos, kurie susigyvenę su idėja, jog Rusija puikiai tvarkosi ir be pirmosios ponios.

„Pirmosios šalies ponios vieta kurį laiką buvo tuščia, kad rusams visai priimtina, jog tautos tėvas yra vienišas“, - teigia Sergejus Markovas, Plechanovo ekonomikos universiteto Maskvoje vadovo pavaduotojas, praeityje dažnai patarinėjęs V. Putinui.

S. Markovas pažymi, jog L. Putina viešumoje nesirodo nuo 2008 metų. O ir iki 2008 metų „ji akivaizdžiai ne kartą viešai padarė gėdos prezidentui ir buvo savotiška našta“.

„Tradiciškai Rusijoje moterys turi žinoti, kur jų vieta“, - teigia S. Markovas.

Kur šiuo metu yra pirmoji Rusijos ponia, nežino niekas. Kai kas skelbia, jog L. Putina galbūt gyvena viename vienuolyne prie Pskovo. Kiti tvirtina, jog moteris dienas leidžia akyliai saugomoje viloje Maskvos ar Sankt Peterburgo priemiestyje, gal net kur nors Paryžiuje. Tačiau nei vienas gandas kol kas nepasitvirtino. Maždaug 300 žmonių matė V. Putino žmoną gruodžio 28-ąją dieną per Naujųjų metų proga surengtą priėmimą Kremliuje, tačiau apie renginį šalies televizijos nekalbėjo, nors L. Putina esą ir sėdėjo greta stačiatikių bažnyčios patriarcho Kirilo ir buvusios pirmosios Rusijos ponios Svetlanos Medvedevos.

„L. Putina buvo neįprastai džiugi ir laiminga, turint galvoje, kad paprastai ji viešumos vengia“, - prisiminė vienas iš priėmimo svečių Aleksejus Venediktovas, radijo stoties „Echo Maskvy“ vadovas.