Italijos žiniasklaida praneša, kad kunigas Piero Corsi šį tekstą pakabino savo bažnyčios skelbimų lentoje šiaurinėje San Terenco di Leričio gyvenvietėje. Jame tvirtinama, kad sprendžiant vyrų smurtavimo prieš moteris problemą, moterys turėtų imtis „sveikos savikritikos“.

Smurtas italų šeimose yra rimta problema, tačiau vienoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje birželio mėnesį nurodoma, kad ji „didžia dalimi yra nematoma ir sumenkinta“.

Kunigo tekste, kurį vienas konservatyvus katalikas, prisistatęs kaip Bruno Volpe, paskelbė internete, puolama pornografija ir erotizuotos televizijos reklamos, tačiau priduriama, kad moterys taip pat yra kaltos dėl to, kad „provokuoja žemiausius instinktus, kurie virsta smurtu ir seksualiniu priekabiavimu“.

„Paklauskime savęs. Ar įmanoma, kad visi vyrai vienu metu imtų ir pakvaištų? Mes taip nemanome“, - teigiama tekste, kurį perspausdino keli laikraščiai.

„Problemos esmė ta, kad moterys pačios vis daugiau ir daugiau provokuoja. Jos tampa arogantiškos, jos mano, kad viską gali pasidaryti pačios, ir, galiausiai, tik padidina įtampą“, - sakoma tekste.

„Ar dažnai matome gatvėje merginas ir net brandaus amžiaus moteris, gatvėje vilkinčias provokuojančiais ir aptemptais drabužiais?“.

„Kūdikiai palikti likimo valiai, namai netvarkyti, namuose tik šaltas ir greitas maistas, neskalbti drabužiai. Taigi jei šeimoje tvyro netvarka ir prasideda nusikaltimai (smurto forma, kurią reikia smerkti ir už kurią reikia griežtai bausti), atsakomybė dažnai tenka abiem“, - tvirtinama tekste.

Leričio meras Marco Caluri ketvirtadienį sakė, kad šis tekstas yra „pribloškiantis ir smarkiai įžeidžiantis“, o Specijos vyskupas nurodė jį nukabinti, teigdamas, kad jame dėstoma „nepriimtina nuomonė, prieštaraujanti įprastai Bažnyčios pozicijai“.

Rimtą smurtą šeimoje patiria maždaug trečdalis Italijos moterų, teigiama JT ataskaitoje, kurioje buvo remtasi Italijos statistikos agentūros ISTAT duomenimis.

Anot ataskaitos, 2012 metais Italijoje vyrai nužudė 127 moteris. Dažnai tokius nusikaltimus skatino „garbė, vyrų nedarbas ir pavydas“.

P. Corsi netrukus atsiprašė už savo mintis, bet smurto aukoms padedančios organizacijos „Telefono Rosa“ vadovė Maria Gabriella Carnieri Moscatelli sakė, kad to nepakanka.

„Dėkoju tam vyskupui, kuris nukabino šį tekstą, tačiau tai manęs vis dar netenkina. Manau, jog kažkam reikia pakalbėti su tuo žmogumi ir išsiaiškinti, kodėl jis laikosi tokio požiūrio“, - sakė ji televizijai „SkyTG24“.

„Manau, kad jam reikia giliau patyrinėti savo sąmonę, kuri siekia toliau negu atsiprašymas“, - pridūrė ji.

P. Corsi paneigė pranešimus, esą jis ketina atsisakyti kunigo pareigų, ir per interviu savaitraščio „Oggi“ tinklalapyje teigė toliau tęsiantis savo ganytojišką darbą.

„Po visko, kas įvyko ir tikrai peržengė tai, ko tikėjausi ir ko siekiau, manau, kad reikia ramybės, poilsio ir tylos, kad būtų galima ramiai ir harmoningai toliau tęsti savo darbą“, - sakė jis.