Pastarąsias dvi savaites Rusijos valstybinė žiniasklaida aktyviai gyrėsi Rusijos diplomatijos „laimėjimais“ S. Lavrovo vizito Afrikoje kontekste. Iš viso Rusijos diplomatijos vadovas Afrikoje viešėjo keturiose šalyse. Visgi iš tikrųjų vizitas nebuvo toks sklandus ir sėkmingas, kaip kad skelbia Rusijos propaganda, rašo unian.net.

„Lankantis Afrikoje S. Lavrovui teko susidurti su dviem apmaudžiais netikėtumais – į dvi šalis jis nepateko. Kiek pamenu, tai pirmas toks kartas“, – pareiškė D. Kuleba.

Ukrainos diplomatas nepatikslino, apie kokias valstybes kalbama, bet iš Rusijos žiniasklaidos pranešimų kaip ir aišku, kad S. Lavrovas ketino apsilankyti Botsvanoje, tačiau ten taip ir nepabuvojo. Priežastys nebuvo skelbiamos.

Taip pat S. Lavrovas, kiek žinoma, planavo paviešėti Ganoje ir Mauritanijoje.

Šios dvi šalys atvirai reiškė nepasitenkinimą „Vagner“ grupės aktyvumu regione. Visgi į Mauritaniją Rusijos diplomatijos vadovas turėtų atvykti, bet abejojama, kad ketina susitikti su vietos žurnalistais.

„Žinau, kodėl taip ir nenuvyko. Iš principo tai labai aiškus signalas. Dar vakar atrodė, kad Rusija be kalbų dominuoja Afrikoje, visur jai atsidaro durys, svetingai ją priima. O štai netikėtai ėmė ir prasidėjo problemos“, – situaciją komentuoja D. Kuleba.

Apie suaktyvėjusias Rusijos pastangas rodyti dėmesį kitoms šalims rašo ir amerikiečių „The Washington Post“.

Pasak leidinio, artėjant plataus masto invazijos į Ukrainą metinėms, Rusija pradėjo didelę diplomatinę kampaniją, kad atsikratytų atstumtosios šalies stigmos.

Dienraščio manymu, Kremlius nusprendė panaudoti diplomatiją, norėdamas pademonstruoti, kad šalis netapo izoliuota dėl jai įvestų sankcijų. Būtent toks yra daugybės pokalbių ir susitikimų, kuriuos pastarosiomis dienomis surengė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir užsienio reikalų ministras S. Lavrovas, pagrindinis tikslas.

Jie turi parodyti Rusijos gyventojams, kad valstybės galva neva išsaugojo „pasaulinio lyderio“ statusą.

Pavyzdžiui, šią savaitę V. Putinas paskambino Saudo Arabijos kronprincui Muhammadui bin Salmanui, kad suderintų naftą eksportuojančias valstybes vienijančios organizacijos OPEC+ susitikimo tikslus. Šiuo veiksmu jis norėjo pabrėžti, kad Rusija išliko žaidėja naftos rinkose.

Savo ruožtu, Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad 2023 m. laukia Kinijos vadovo Xi Jinpingo vizito, o užsienio reikalų ministras S. Lavrovas, sugrįžęs iš diplomatinės kelionės po Afriką, susitiko su Egipto ir Pakistano užsienio reikalų ministrais.

Kaip pažymi „The Washington Post“, praėjusių metų vasario mėnesio pabaigoje prasidėjęs Rusijos įsiveržimas į Ukrainą Maskvai sukėlė daug nemalonių padarinių. Karinė agresija ir įvestos sankcijos net seniausius Kremliaus sąjungininkus Vidurinėje Azijoje privertė peržiūrėti savo santykius su Rusija.

Vis dėlto politologas Fedoras Krašenikovas mano, kad kol Rusijai pavyksta gyventojams sudaryti įspūdį, jog V. Putinas tebeturi tarptautinį palaikymą, nepakvietimas dalyvauti tokiuose renginiuose kaip Davoso pasaulio ekonomikos forumas neturi didelės reikšmės.

„Galime juoktis, kai matome, kaip S. Lavrovas klajoja po Afriką, bet V. Putinui svarbu tai, kad ta Rusijos visuomenės dalis, kuri tiki viskuo, ką išgirsta per televiziją, žiūri žinias ir sako: „Koks šaunus mūsų Putinas. Nėra jokios izoliacijos“, – pabrėžė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)