„Pateikite man politinių kalinių sąrašą, ir aš juos nedelsiant paleisiu“, – pareiškė R. Castro, kai jam buvo užduota klausimų apie žmogaus teisių padėtį komunistų valdomoje saloje.

„Kai šis susitikimas baigsis, galite man perduoti politinių kalinių sąrašą. Ir jeigu mes laikome tuos politinius kalinius, jie visi bus paleisti šiam vakarui dar nesibaigus“, – pridūrė jis.

B. Obama giria „naują dieną“ JAV ir Kubos santykiuose

JAV prezidentas Barackas Obama, tęsdamas istorinį vizitą Havanoje, pirmadienį gyrė „naują dieną“ (nuevo dia) šalių, tarp kurių dešimtmečius tvyrojo Šaltojo karo įtampa, santykiuose.

Mėgindamas nubrėžti liniją, užbaigiančią ankstesnį laikotarpį, kai JAV agresyviai kišosi į šios salos vidaus reikalus, B. Obama pažadėjo, kad „Kubos likimo nespręs Jungtinės Valstijos arba kuri nors kita šalis“.

Stovėdamas šalia Kubos prezidento komunisto Raulio Castro, B.Obama sakė, kad Jungtinės Valstijos toliau pasisakys už demokratiją, bet nukreips žvilgsnį į ateitį, o ne į praeitį.

R. Castro išsakė panašią poziciją, pripažindamas, kad „dideli skirtumai tarp mūsų šalių neišnyks“, bet žadėdamas susitelkti į „dalykus, kurie mus suartina“.

Vis dėlto R. Castro tvirtino, kad dešimtmečius Kubai taikomas Jungtinių Valstijų ekonominis embargas ir Gvantanamo karinės bazės grąžinimo Havanai klausimas yra sąlygos, kurios leistų užbaigti ilgametį tarpusavio priešiškumą.

Kubos prezidentas ir JAV lyderis nesutarė dėl žmogaus teisų klausimų.

Kubos prezidentas Raul Castro ir šalyje viešintis JAV lyderis Barakas Obama nesutarė dėl žmogaus teisų klausimų. Valstybių vadovų nuomonės išsiskyrė kalbant apie JAV kalėjimą Gvantanamo įlankos karinėje bazėje ir Kuboje sulaikytus politinius kalinius, skelbia BBC.

Per istorinę spaudos konferenciją R. Castro sakė, kad gavęs politinių kalinių sąrašą juos paleistų nedelsiant. Baltieji Rūmai sakosi disidentų sąrašą Kubai perdavę anksčiau. Tačiau, anot JAV pareigūnų, R. Castro kalinių nelaiko disidentais. Tai vienas pagrindinių klausimų, kuriuo abiejų šalių pareigūnų nuomonės išsiskiria.

Kubos lyderis nori, kad JAV visiškai panaikintų prekybos su šalimi embargą ir uždarytų Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esantį kalėjimą.

B. Obama, pirmasis nuo 1959 m. Kuboje viešintis pareigas einantis JAV prezidentas, pažadėjo, kad prekybos embargas su šalimi bus galutiniai panaikintas.

„Kubos likimo nenulems JAV ar kita šalis (...). Kubos ateitis yra pačių šalies piliečių rankose“, - teigė B. Obama.

Pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjęs R. Castro gynė žmogaus teisų padėtį šalyje ir atkreipė dėmesį į JAV problemas.

„Tiesą sakant mums nesuvokiama, kad vyriausybė negina ir neužtikrina žmonių teisės į sveikatos priežiūrą, švietimą, socialinį draudimą, aprūpinimą maistu ir plėtrą“, - sakė Kubos prezidentas kalbėdamas apie JAV.