Cichanouskaja: peržengtos visos priimtino elgesio ribos

Iš Graikijos į Lietuvą skridęs keleivinis lėktuvas, priverstinai nutupdytas šį sekmadienį Minske, parlamentarų įvardijamas kaip šokiruojantis įvykis, į kurį reaguoti būtina realiais veiksmais. Diskusiją pradėjęs EP Užsienio reikalų komitetų pirmininkas Davidas McAllisteris (Vokietija) pabrėžė, kad tarp dviejų Europos sostinių skridusio lėktuvo užgrobimas yra šokiruojantis įvykis, dėl kurio turi būti atliktas išsamus tyrimas.

Diskusijoje dalyvavusi Svetlana Cichanouskaja pareiškė, kad pastarieji įvykiai Baltarusijoje „peržengė visas priimtino elgesio ribas“.

„Tarptautinės organizacijos pasipiktino šiuo incidentu, nes čia pažeistos pagrindinės civilinės aviacijos nuostatos. Todėl labai svarbu, kad bendrija veiktų ryžtingai. Pabrėšiu, kad Baltarusija tokiomis nelegaliomis sąlygomis gyvena jau 9 mėnesius – nuo praeitų metų rinkimų režimas peržengė visas priimtino elgesio ribas. Strategija palaukti, kas vyks, Baltarusijos atžvilgiu nedavė jokių rezultatų. Lukašenkos elgesys ne tik nepasikeitė, bet sukėlė tik dar daugiau represijų“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Ji įsitikinusi, kad Baltarusijos atžvilgiu reikalingi visuminiai veiksmai, neapsiribojantys vien reakcija į „Ryanair“ incidentą, antraip padėtis Baltarusijoje nesikeis. Taip pat ji ragina pasikliauti Baltarusijos pilietine visuomene, padėti nepriklausomai žiniasklaidai ir kartu numatyti pagalbą represuojamiems asmenims bei jų šeimos nariams.
Minske nutupdytas Ryanair lėktuvas

„Mes matome Lukašenkos pastangas paversti Baltarusiją į Šiaurės Korėją. Raginu ir toliau nepripažinti Lukašenkos politikos ir inicijuoti aukšto lygio politines konferencijas, kuriose būtų aptariami Baltarusijos klausimai. Tolesnė parama Baltarusijai turėtų būti jungtinio pobūdžio. (…) Norėčiau raginti susilaikyti nuo investicijų į Baltarusijos ekonomiką ir kartu priimti naujų sankcijų režimą greta 50 sankcijų paketo, kad jis apimtų įvairius produktus – medieną, trąšas, ir kartu sustabdyti tiesiogines investicijas“, – sako S. Cichanouskaja.

ES palaiko demokratiškos Baltarusijos žmonių laisvės siekį

Rytų ir Vidurio Azijos regioninio bendradarbiavimo atstovas Michaelis Siebertas pabrėžia, kad Aliaksandras Lukašenka „nuėjo per toli“. Anot jo, į šiuos veiksmus ES greitai ir tvirtai sureagavo jau pirmadienį skelbdama aiškias išvadas dėl šio incidento, reikalaujant skubiai atlikti tyrimą ir taikyti papildomas sankcijas, tarp kurių – sprendimas visiems ES oro vežėjams vengti Baltarusijos oro erdvės bei reikalavimas drausti Baltarusijai kirsti ES oro erdvę ir leistis ES oro uostuose. M. Sieberto manymu, šių priemonių įgyvendinimas vyksta maksimaliu greičiu.

„Režimas vėl pasielgė labai žiauriai ir peržengė raudonąsias linijas. Civilinio skrydžio iš vienos ES šalies į kitą ES šalį sulaikymas sekmadienį, keliant grėsmę daugiau nei 100 keleivių saugumui, yra ryškus tarptautinis teisės pažeidimas. Romano Protasevičiaus ir Sofijos Sapiegos areštas yra pasibjaurėtinas aktas“, – teigia M. Siebertas.

Jis taip pat pastebi, kad žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje nuolat prastėjo nuo pat rugpjūčio mėnesį įvykusių nesąžiningų rinkimų. Nuo to laiko Baltarusijos valdžios institucijos, užuot ėmusios dialogo su piliečiais, ėmėsi veiksmų, nukreiptų prieš savo piliečius.
Sviatlana Cichanouskaja

M. Siebertas pažymi, kad šiuo metu Baltarusijoje daugiau nei 400 asmenų yra pripažinti politiniais kaliniais, fiksuojama daugiau nei 35 tūkst. administracinių incidentų, kuriuose žmonės areštuojami ar jiems priskiriamos bausmės, iškelta apie 3 tūkst. baudžiamųjų bylų, susijusių su priešvyriausybiniais protestais, vykusiais nuo rugpjūčio mėnesio, 4600 nusiskundimų dėl fizinės jėgos panaudojimo ir daugiau nei 1500 gerai dokumentuotų kankinimo atvejų.

„Ypatingai nuo režimo kenčia žiniasklaidos atstovai – jiems keliamos bylos ir jie kalinami tik todėl, nes atlieka savo darbą. Gegužės 18 dieną buvo sulaikyta mažiausiai 15 darbuotojų iš stambiausio nepriklausomo žiniasklaidos kanalo – tai buvo dar vienas smūgis nepriklausomai žiniasklaidai“, – sako M. Siebertas.

Jis įsitikinęs, kad Europos Komisijos pirmininkės paskelbtas 3 mln. eurų investicinis planas demokratinei Baltarusijai yra didžiulis vilties ir paramos signalas Baltarusijos žmonėms.

„Žmogaus teisių pažeidinėjimo mastai yra milžiniški. Veiksmai sekmadienį yra aiškus civilinės teisės pažeidimas, ir Baltarusija turės prisiimti atsakomybę už šiuos veiksmus. ES palaiko demokratiškos Baltarusijos žmonių laisvės siekį“, – pabrėžia M. Siebertas.

Mano, kad reaguoti reikia ne tik sankcijomis

Europarlamentaras, Užsienio reikalų komiteto narys Petras Auštrevičius pastaruosius Baltarusijos veiksmus mato kaip pastangas „režimą išplėsti į užsienio valstybes“.

„Lukašenka teigia, kad Vakarai sukūrė šį „Ryanair“ scenarijų, bet tai yra melas. Mes matome, kad Lukašenkos režimas tiesiog žudo žmones. Čia kalbame apie provokacijos veiksmą – 22 protestuotojai buvo įvardyti kaip teroristai, nacių išpažinėjai, ir dabar kalbame ne apie Šaltąjį, o apie Ledo karą. Tai tiesiog nesuvokiama. Toliau jis sako, kad Vakarai turi sustoti dabar, nes rytoj bus per vėlu. Mes neturėtume žiūrėti pro pirštus į nusikaltimus šioje šalyje“, – teigia P. Auštrevičius.
Protestai Baltarusijoje

Tuo metu europarlamentaras Andrius Kubilius tvirtina, kad Lukašenka turi būti nuteistas kaip teroristas, ir vien esamų sankcijų šioje situacijoje nepakaks.

„Reikia pradėti nuo paprasto klausimo sau: kodėl Lukašenka davė įsakymą pagrobti lėktuvą? Atsakymas paprastas – todėl, nes iki šiol jis jaučia, kad Vakarai jo nebaus, jis iki šiol nebuvo baustas už ankstesnius nusikaltimus. Jis nėra baudžiamas ir dėl to, kas daroma su Protasevičiumi.

Tai aiški išvada, kad jei mes nestabdome diktatoriaus, jis tampa teroristu, ir kiti veiksmai tampa sunkiai prognozuojami. Vakar jis pagrobė lėktuvą, galbūt rytoj susprogdins Astravo jėgainę? Lukašenka turi būti nuteistas kaip ir teroristai dėl lėktuvų pagrobimo – ne tik sankcijomis, bet realiais tarptautinio tribunolo veiksmais. Jei ne, turime būti pasiruošę blogesniems įvykiams“, – sako A. Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)