Praėjusią liepą visoje Kuboje kilusius protestus išprovokavo nepasitenkinimas ekonominiais sunkumais. Nors nepasitenkinimo demonstravimas šioje šalyje yra retas ir pavojingas, jų dalyviai žygiavo reikalaudami „laisvės“. Per kilusius susirėmimus su pareigūnais žuvo vienas žmogus, dešimtys asmenų buvo sužeisti ir daugiau nei 1 300 buvo suimti.

„Prokuratūra gavo... 117 parengiamųjų bylų, susijusių su sunkiausiomis veikomis. 790 asmenų pareikšti kaltinimai dėl vandalizmo prieš valdžios institucijas, žmones ir turtą, taip pat šiurkštaus viešosios tvarkos trikdymo“, – sakoma tarnybos pranešime. Jis skelbiamas oficialiame laikraštyje „Granma“.

Kai kuriems šių asmenų kaltinimai buvo atmesti, bet 710 žmonės laukia teismo, iš jų 55 kaltinamieji yra 16–18 metų amžiaus. Dauguma kaltinamųjų kalinami iki teismo.

Išnagrinėjus 84 bylas buvo nuteisti 172 žmonės, sakoma pranešime, tačiau jiems skirtų bausmių prokuratūra nenurodė.

Nors Kuboje nustatytas pilnametystės amžius yra 18 metų, baudžiamoji atsakomybė asmenims taikoma nuo 16 metų.

Pasak prokurorų, protestuose dalyvavo 27 jaunesni nei 16 metų asmenys. Dešimt iš jų buvo išsiųsti į specialias mokyklas, o 17 jų sulauks „asmeninio dėmesio jų mokykloje“.

Iš visų po liepos mėnesio protestų suimtų asmenų 727 tebėra kalinimo įstaigose, nurodė nevyriausybinė organizacija „Cubalex“.

Vyriausybė kaltina Jungtines Valstijas organizavus šiuos protestus.

Šią savaitę prieš teismą stos mažiausiai 39 protestuotojai. Jiems gresia iki 26 metų laisvės atėmimo bausmė, pirmadienį pranešė procesų eigą stebinti grupė „Justicia 11J“.

JAV ambasada Haityje socialiniame tinkle „Twitter“ sukritikavo Kubos vyriausybę dėl „neproporcingų nuosprendžių taikiam ir nekaltam jaunimui“.

„Negalima užgniaužti žmonių geresnės ateities reikalavimo“, – sakoma pareiškime.

Kubos prokuratūra paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė tuos, kurie „nori kaltinti Kubą žmogaus teisių pažeidimais“. Pasak jos, kaltinimai kurstymu maištauti „atitinka vykdyto smurto mastą“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)