Per pusvalandį trukusią specialią televizijos laidą „Tariamos akustinės atakos“ Kubos pareigūnai mėgino paneigti JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos tvirtinimus, kad 24 amerikiečių pareigūnai ir jų artimieji nukentėjo nuo tyčinių atakų, kurių kaltininkas dar nežinomas.

Daug pareigūnų, dirbusių JAV atstovybėje Havanoje, pranešė, kad jie girdėjo keistus garsus ir pradėjo skųstis dėl nepaaiškinamų sveikatos sutrikimų. JAV tiesiogiai nėra apkaltinusios Kubos surengus tas atakas, tačiau tvirtina, kad ši šalis neįvykdė savo įsipareigojimo apsaugoti diplomatus, dirbančius jos teritorijoje.

Per tą laidą pareigūnai aiškino, kad JAV kaltinimams trūksta įrodymų. Jie tvirtino, jog Jungtinės Valstijos neįrodė, kad tokių atakų išties būta, nes jos nepateikė nei Kubai, nei visuomenei pareigūnų, pranešusių apie tas atakas, parodymų ar medicininių dokumentų, nors amerikiečių tyrėjai Kuboje lankėsi triskart: birželį, rugpjūtį ir rugsėjį.

„JAV delegacijos nariai sakė, kad neturi įrodymų, kurie patvirtintų, jog tos atakos įvyko, bei teigė, jog nėra jokios versijos dėl tų sveikatos problemų, dėl kurių skundėsi jų diplomatai, priežasties“, – sakė laidos vedėjas.

Toje laidoje teigiama, kad Kuba atliko išsamų tyrimą, kurį užsakė „aukščiausi vyriausybės pareigūnai“, veikiausiai – šalies prezidentas Raulis Castro. Pasak Havanos pareigūnų, Kuba neturi technologijų, kuria būtų galima įvykdyti tokią akustinę ataką. Be to, tokių technologijų importą draudžia šalies įstatymai.

„Į šalį jos galėtų patekti tik nelegaliai“, – pabrėžė laidos vedėjas.

Toje laidoje pranešta, kad buvo itin sustiprintas saugumas šalia JAV diplomatų namų.

JAV Valstybės departamentas savo ruožtu atsisakė komentuoti Kubos pareiškimą. Ketvirtadienį departamento atstovai pareiškė, kad „Amerikos piliečių saugumas ir gerovė yra mūsų svarbiausias prioritetas... Tęsiame savo tyrimą dėl atakų, o Kubos vyriausybė mums sakė, kad taip pat toliau tęs savo (tyrimų) pastangas“.

Reaguodama į šiuos incidentus, JAV prezidento 60 proc. sumažino JAV ambasados Havanoje personalą, pateikė Kubai prašymą tokia pat dalimi sumažinti jos atstovybės Vašingtone darbuotojų skaičių, paskelbė naują kelionių į Kubą draudimą ir nustojo išdavinėti kubiečiams vizas.

Toks sprendimas yra stiprus smūgis ir šiaip sudėtingiems JAV ir Kubos santykiams, kurie ilgą laiką buvo priešiški ir tik neseniai pradėjo gerėti. 2015-aisiais buvo iš naujo atidaryta JAV ambasada Kuboje, po pusę šimtmečio trukusios diplomatinių santykių krizės, prasidėjusios Šaltojo karo metais.

Be to, pastebimai sumažėjo turistų, vykstančių į Kubą. Turizmas yra labai svarbus sektorius Kubos ekonomikai, kurios augimas atsigavo pastaraisiais metais, kai JAV sušvelnino savo sankcijas šiai salai.

Per ketvirtadienio vakarą parodytą laidą Kubos pareigūnai nepateikė jokios alternatyvios versijos, kuri paaiškintų Vašingtono skundus. Visgi Kubos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai sakė, jog JAV tyrėjai pateikė jiems tris įrašus, kuriuos padarė tų akustinių atakų aukos. Ištyrę juos, Havanos pareigūnai padarė išvadą, kad jie yra labai panašūs į svirplių ir cikadų, gyvenančių šiaurinėje Kubos pakrantėje, svirpimą.

„Jie (garsai) yra tokio pat dažnio ir akustiškai jie yra labai panašūs, – sakė pulkininkas leitenantas Juanas Carlosas Molina, Vidaus reikalų ministerijos telekomunikacijų specialistas. – Palyginome tų garsų spektrą ir paaiškėjo, kad šis garsas labai primena cikados svirpimą.“

Tos laidos pranešėjas sakė, kad neįvardyti „Šiaurės Amerikos tyrėjai“ išsiaiškino, kad kai kurių cikadų ir svirplių svirpimas gali būti garsesnis nei 90–95 decibelai; jei tai tęsiasi ilgą laiką, tokio garsumo pakanka, kad asmuo prarastų klausą ar pakiltų jo kraujospūdis.