Ši skulptūra Simferopolyje, administraciniame Krymo centre, vaizduoja karį su Kalašnikovo automatu ir amunicija. Maža mergaitė teikia jam gėlių, o apie kojas glaustosi katinas.

Rusų karius su uniformomis be skiriamųjų ženklų, 2014 metų kovą, prieš referendumą, užėmusius pusiasalį, šalininkai dėl jų manieros tylėti vadino „mandagiais žmonėmis“.

Kijevas ir Vakarų šalys atsisakė pripažinti tokio paskubomis surengto referendumo, per kurį buvo pritarta Rusijos valdymui, teisėtumą ir paskelbė Maskvai sankcijas.

„Mes atidengiame paminklą mūsų šlovingiems rusų kariams – šiuolaikiniam rusų kareiviui“, – per ceremoniją sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiuntinys Kryme Olegas Belavencevas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pasak jo, skulptūra parodo „mūsų rusų karių stiprybę, ramybę, pasitikėjimą ir mandagumą“.

Skulptūrą sukūrė gerai žinomas rusų skulptorius Salavatas Ščerbakovas. Jis taip pat yra sukūręs prieštaringai vertinamą didžiulę kunigaikščio Vladimiro, kuris pakrikštijo Rusią, statulą, kuri turi būti pastatyta netoli Kremliaus.

Skulptorius naujienų agentūrai AFP sakė, kad „Rusijos karys įkūnija Rusijos armiją, o maža mergaitė reiškia Krymo žmones“, tuo tarpu „katė parodo, kad taikus gyvenimas nebuvo sutrikdytas“.

„Tikslas buvo vienas – apginti žmones, tad kraujo praliejimo nebuvo“, – sakė jis apie rusų karių vaidmenį.

Skulptūrai pozavo vienas rusų karys, dalyvavęs vykdant aneksiją.

„Tad mes turėjome tikrą informaciją apie įvykius, kokia buvo atmosfera, kokius drabužius jie vilkėjo“, – sakė S.Ščerbakovas.

Sukurti ir pastatyti skulptūrą kainavo maždaug 5 mln. rublių (68 tūkst. eurų), sakė jis.

Išlaidos buvo apmokėtos iš privačių aukų, pranešė „RIA Novosti“.

Skulptūra stovi Respublikos aikštėje netoli parlamento pastato. Atidengimo ceremonijoje, kuri buvo dalis savaitgalio iškilmių, skirtų sekmadienį minimai Rusijos dienai paminėti, dalyvavo civiliai ir kariniai pareigūnai, kazokai ir rusų ortodoksų dvasininkai.

„Buvo daug pakilios nuotaikos žmonių su vaikais. Oras buvo geras, tai buvo tikras įvykis“, – sakė S.Ščerbakovas.

Krymo lyderis Sergejus Aksionovas pasiūlė, kad ši statula taptų traukos centru vestuvininkams, kurie tradiciškai fotografuojasi prie populiarių objektų.

Jekaterina II su dviem kunigaikščiais

Rusijoje taip pat stengiamasi priminti carinės Rusijos imperijos didybę. Tai rodo ir sprendimas atkurti paminklą Jekaterinai II Simferopolyje.

Kaip praneša „RIA Novosti“ skulptūrų dirbtuvėse „Lit Art“ Žukovske netoli Maskvos atkurta XIX amžiaus skulptūrų kompozicija, kurioje pagrindinė figūra yra Rusijos imperatorė Jekaterina II, netoliese jos – ir Taurijos kunigaikštis Grigorijus Potiomkinas bei Krymo kunigaikštis Vasilijus Dolgorukovas.

Ši kompozicija ruošiama kelionei į Krymą, kur bus pastatyta savo istorinėje vietoje Simferopolio centriniame parke.

Originalus paminklas buvo pastatytas čia 1890 metais, minint Krymo prijungimo prie Rusijos imperijos šimtmetį, bet 1921 metais jis buvo išardytas.