Apie tai iš Krymo pranešė Ukrainos karinių institucijų šaltiniai.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad nežinomi asmenys trimis sunkvežimiais „Kamaz“ įvažiavo į centrinio Simferopolio oro uosto teritoriją.

Sunkvežimiais važiavo apie 60 žmonių. Jie buvo ginkluoti.

Ties įvažiavimu į Krymą atsirado kontrolės postai

Kryme atsirado kontrolės postai. Keliai ties įvažiavimu į pusiasalį užtverti ir yra saugomi. Tokie kontrolės postai jau stovi netoli Džankojaus ir Armiansko. Keliuose ir kontrolės postuose pakabintos Rusijos Federacijos vėliavos, praneša liga.net.

Kontrolės postai pastatyti iš betoninių blokų, maišų su smėliu ir kitų panašių medžiagų. Juos saugo kamufliažinę aprangą dėvintys asmenys. Ant kai kurių jų rankovių matyti Rusijos vėliavos. Tarp apsaugininkų taip pat yra ir „Berkut“ bei milicijos uniformas vilkinčių asmenų.

Kontrolės postas, saugomas „Berkut“ ir nežinomų ginkluotų dalinių karine uniforma, atsirado tarp Chersono srities ir Krymo, kelyje Skadovskas-Armianskas.

Kontrolės punktas įsikūręs Čongaro gyvenvietėje.

Toks pats saugomas kontrolės postas yra ir kelyje Kalančakas-Armianskas ties išvažiavimu iš Chersono srities. Šį kontrolės punktą saugo automatais ginkluoti asmenys.

Į Sevastopolį atskrido 8 rusų kariniai sraigtasparniai

Kaip teigia šaltinis, į Sevastopolį atskrido aštuoni rusų kariniai sraigtasparniai. Spėliojama, jog į miestą galėjo atskristi ir nuo pareigų nušalintas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Skelbiama, kad vasario 28-osios rytą Sevastopolyje nusileido 8 kariniai rusų sraigtasparniai iš Anapos.

ZN.UA šaltinis neatmeta galimybės, jog vienu iš šių sraigtasparnių į miestą galėjo atvykti ir V. Janukovyčius.

Krymo totorių Medžliso lyderis Refatas Čubarovas patvirtino informaciją, jog Kryme nusileido aštuoni rusų kariniai sraigtasparniai. Kaip teigia R. Čubakovas, informacija, jog viename iš jų gali būti nušalintas Ukrainos prezidentas, nepatvirtinta.

Rusijos kariškiai užėmė Ukrainos įmonę „Krymaeroruf“

Ginkluoti kariškiai blokavo Ukrainos valstybinės įmonės „Krymaeroruf“ darbą. Ši bendrovė užtikrina aviacinę navigaciją virš Krymo pusiasalio teritorijos, praneša unian.net.

Prie įėjimo į Simferopolio oro uosto administracijos pastatą išsirikiavę 10-15 Rusijos kariškių. Visi jie su kaukėmis, šalmais ir automatiniais ginklais.
Apie tai iš oro uosto pranešė „Radio Svoboda“ korespondentas.

Kariškiai taip pat pastebėti šalia senojo terminalo. Ten pat įsikūrė vadinamosios „savigynos“ atstovai su Georgijaus juostomis. Kariškiai bendrauti nesutinka, jie pastatė geležinius atitvarus ir rekomenduoja už jų neiti.

Tvirtina, kad Rusijos kariškiai nedalyvauja

Juodosios jūros laivyno spaudos tarnyboje pranešė, kad Rusijos kariškiai nedalyvauja oro uosto „Belbek“ blokavime.

„Jokie Juodosios jūros laivyno daliniai į „Belbek“ rajoną nejudėjo, juo labiau nedalyvavo jo blokavime“, - pažymėjo oficialus laivyno atstovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

„Atsižvelgiant į nestabilią situaciją, susiklosčiusią Juodosios jūros laivyno dalinių dislokavimo vietose, bei tankiai kariškių bei jų šeimos narių gyvenamose vietose, iš tikrųjų, sustiprinta apsauga, kurią vykdo Juodosios jūros laivyno kovos su terorizmu padaliniai“, - pridūrė minėto laivyno atstovas.

Krymo pagrindiniame oro uoste tebebudi automatais ginkluoti asmenys

Dešimtys karių, vilkinčių kovines slepiamosios spalvos uniformas be jokių atpažinimo ženklų, penktadienį budėjo prie pagrindinio oro uosto Kryme, didėjant įtampai dėl šio strategiškai svarbaus Ukrainos regiono, kurio daugelis gyventojų simpatizuoja Rusijai.

Tie kariai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir šalmus, atsisakė kalbėtis su žurnalistais, ir kol kas neaišku, kurios šalies armijai arba sukarintai grupuotei jie priklauso.

Kariai tiesiog patruliavo tylėdami ir atrodė visiškai nederantys prie ryškių spalvų drabužius vilkinčių keleivių, kurie rytą ruošėsi išskristi iš Simferopolio tarptautinio oro uosto.

Pasak pareigūnų, oro uostas dirba įprastu režimu, nors prie jo budi iki dantų ginkluotas kontingentas.

Ukrainos naujoji vyriausybė tuos kovotojus sieja su Rusija, kaltindama Maskvą surengus „ginkluota invazija“ į Simferopolio oro uostą, taip pat į vieną karinį aerodromą pusiasalio pietvakariuose. Kryme, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, prorusiškos nuotaikos visuomet buvo labai stiprios.

Prie Simferopolio oro uosto taip pat budėjo neginkluoti prorusiški aktyvistai, kurie sakė, kad ginkluoti asmenys atvažiavo naktį, pasklidus gandams, kad į Krymą ketina atvykti naujos provakarietiškos vyriausybės nariai.

Neginkluoti aktyvistai sakė esantys „savanoriai“, atvykę užtikrinti tvarkos.

„Esame čia, kad fašistai ir radikalai iš vakarų Ukrainos neatskristų čia lėktuvu“, – sakė 46 metų buvęs karininkas, vardu Vladimiras, dėvintis karišką striukę.

Jo komentarai buvo aiškiai nukreipti prieš protestuotojus, kurie po tris mėnesius trukusių audringų demonstracijų praeitą savaitgalį nuvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių. Tą judėjimą smerkia jo kritikai rytų Ukrainoje, kaltindami proeuropietiškus aktyvistus susidėjus su neonaciais ir radikaliaisiais nacionalistais.

„Liksime čia, kiek reikės“, – pridūrė Vladimiras.

Šalia jo stovėjęs jaunas inžinierius, vardu Vadimas, avintis sportinius batelius, sakė, kad jis „nėra ekstremistas“.

„Esame čia, kad užtikrintume viešąją tvarką. Mes nieko neblokuojame. Bet jeigu atvyks nacionalistiniai banditai, mes su jais kausimės. Ginklų rasime, jeigu prireiks“, – teigė jis.

Simferopolio, kuris yra šio regiono sostinė, autobusų stotyje vaikštinėjantys penki jaunuoliai taip pat sakė esantys pasiryžę neleisti ekstremistams atvykti į Krymą, kurį Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas atidavė Ukrainai 1954 metais ir kuriame jau beveik 250 metų bazuojasi Rusijos Juodosios jūros laivynas.

Padėtis autobusų stotyje buvo rami, o ant pastato tebebuvo iškelta žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliava – anot vieno taksisto, „kol kas“.

Tačiau separatistai komandosai tebekontroliavo regiono parlamento ir vyriausybės pastatą Simferopolyje, kurį užėmė ketvirtadienį ir iškėlė ant jo Rusijos Federacijos vėliavą, kai aplink susirinkę šimtai šalininkų skandavo „Rusija!“

Po to reido vietos įstatymų leidėjai nubalsavo gegužės 25 dieną surengti referendumą dėl didesnės Krymo autonomijos, taip pat pakeitė vietos vyriausybę prorusišku pareigūnu.

„Norime to referendumo, nes norime būti laisvi ir nepriklausyti nuo nacionalistų vakaruose“, – sakė šalia parlamento stovėjusi pradinės mokyklos mokytoja Marija.

„Visi neramumai prasidėjo Kijeve – perversmas, žudynės. Kas leido jiems taip elgtis? Štai kodėl išlaikysime savo Krymą, – sakė vienos gamyklos darbininkas, vardu Anatolijus. – Mes mylime Rusiją.“

Regiono naujasis premjeras: padėtis Kryme valdoma

Naujai paskirtas Ukrainos autonominio Krymo regiono premjeras Sergejus Aksionovas, partijos „Rusų vienybė“ lyderis, penktadienį pareiškė, kad padėtis regione valdoma, ir paragino gyventojus išlaikyti ramybę.

S.Aksionovo partijos spaudos tarnyba taip pat nurodė, kad darbą pradėjo ir naujojo Krymo Ministrų Tarybos padėjėjai bei asistentai.

Regiono sostinėje Simferopolyje visiškai atkurtas telefono ryšys su kitais regiono rajonais ir miestais, sakoma „Rusų vienybės“ pranešime.

Artimiausiu metu taip pat bus atkurtas koordinavimas ir bendradarbiavimas tarp visų regiono pareigūnų, kurie buvo paraginti visus savo veiksmus derinti su Krymo Ministrų Taryba.

S.Aksionovas pabrėžė, jog „jis ir Krymo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Konstantinovas visiškai kontroliuoja padėtį“ regione.

„Krymo gyventojų gyvybėms ir saugumui niekas negresia“, – pridūrė naujasis premjeras.

Pranešime sakoma, kad oficialūs Ministrų Tarybos pranešimai bus platinami per „Rusijos vienybės“ tinklalapį, kol bus visiškai atkurtas regiono vyriausybės interneto tarnybinė stotis.

Krymo vyriausybės ir parlamento oficialūs tinklalapiai neveikia nuo ketvirtadienio.

Kaip pranešama, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Krymo parlamento pastatą užėmė nežinomi ginkluoti asmenys, kurie ant jo iškėlė Rusijos vėliavą. Ketvirtadienį ten vyko nepaprastasis Aukščiausiosios Rados posėdis, per kurį pastatą užėmę asmenys atėmė visų deputatų ryšio priemones.

Per tą posėdį parlamentas nutarė surengti vietos referendumą dėl Krymo autonominės respublikos statuso ir įgaliojimų patikslinimo.

Tuo metu parlamento sekretoriato darbuotojų Aukščiausiosios Rados salėje nebuvo. Taip pat nebuvo įmanoma patikrinti, ar balsuojant dalyvavo visi deputatai.

Neatmetama galimybė, kad kai kurių įstatymų leidėjų elektroninio balsavimo kortelės buvo naudojamos jiems asmeniškai nedalyvaujant posėdyje.

Be to, Aukščiausioji Rada paskelbė nepasitikėjimą Krymo Ministrų Taryba ir atšaukė jos įgaliojimus, taip pat atstatydino iš vietos vyriausybės vadovo posto Anatolijų Mohyliovą. Naujuoju premjeru buvo paskirtas S.Aksionovas.