„Per teroristinius sprogdinimus žuvusių žmonių skaičius šiandien yra 50“, – sakoma gubernatoriaus Ali Yerlikayos biuro pareiškime. Anksčiau buvo pranešama apie 30 žuvusiųjų.

Turkijos vyriausybė tai pavadino „teroro ataka“, kurios taikiniu buvo pasirinktos vestuvės, ir teigia, kad ją įvykdė savižudis sprogdintojas.

Išpuolis įvykdytas, kai gatvėje, kurioje gyvena daug studentų, kaip tik tuo metu buvo švenčiamos vestuvės.

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas pasmerkė ataką, kuri „vestuves pavertė gedulo vieta“, ir pažadėjo įveikti „šėtoniškus“ užpuolikus.

„Nesvarbu, kaip vadinasi ši klastinga teroro organizacija, mes, kaip žmonės, valstybė ir vyriausybė, tęsime ryžtingą kovą su ja“, – sakė jis.

Šalies vicepremjeras Mehmetas Šimšekas išpuolį pavadino „barbarišku“ ir teigė, kad jį galėjo surengti IS ekstremistai arba kurdų kovotojai, nors dar ir anksti apie tai kalbėti.

Atsakomybės dėl atakos kol kas neprisiėmė jokia grupuotė, tačiau vyriausybės šaltiniai turi duomenų, kad tai galėjo būti „Islamo valstybės“, kuri šalia Gaziantepo turi savo vykdytojų, darbas.

Nuotraukose matyti, kaip žuvusiųjų žmonių kūnai yra uždengti baltais užklotais.

Pranešama, kad iš įvykio vietos sužeistuosius gabeno apie 20 greitosios pagalbos automobilių.

Vietinis žurnalistas Mehmetas Tascioglu tikino, kad sprogimo, nugriaudėjusio apie 22 val. 50 min. vietos laiku, garsas buvo girdimas daugelyje miesto dalių.

R. T. Erdogano žinutė teroristams: jums nepasiseks

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pareiškė, kad kruvino išpuolio „tikėtinas kaltininkas“ veikiausiai yra džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

R. T. Erdoganas išplatintame pranešime pažymėjo, kad „nėra skirtumo“ tarp JAV įsikūrusio pamokslininko Fethullaho Guleno judėjimo, kurį jis kaltina dėl nepavykusio liepos 15-osios perversmo, uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ir „Daesh (IS), tikėtinos atakos Gaziantepe kaltininkės“.

„Mūsų šalis ir mūsų tauta ir vėl turi vieną žinią tiems, kas rengia prieš mus atakas, - jums nepasiseks!“, - sakė jis.

Sprogimas įvyko Gaziantepo Šachinbėjaus rajone, kuriame, kaip pranešama, gyvena daug kurdų. Tas faktas pakurstė spėliones dėl džihadistų. Pranešimuose sakoma, kad minimose vestuvėse dalyvavo daug kurdų.

Prokurdiška Liaudies demokratų partija (HDP) paskelbė, kad vestuvėse buvo daug jos narių, taip pat – moterų ir vaikų.

R. T. Erdoganas sakė, kad atakų, tokių kaip įvykdytoji Gaziantepe, tikslas yra pademonstruoti skilimus tarp įvairių Turkijoje gyvenančių grupių, tokių kaip arabai, kurdai, turkmėnai, ir „skleisti kurstymus etniniu ir religiniu“ pagrindu.

Daugelis džihadistų kurdus laiko vienais pagrindinių savo priešų, nes kurdų ginkluotos grupės vaidina reikšmingą vaidmenį kovoje su IS Sirijoje.

„Šėtoniškos atakos“

Premjeras B. Yildirimas sakė, kad Gaziantepas pademonstruos tokią pačią dvasią, kaip 1921 metais, kai per Turkijos nepriklausomybės karą nugalėjo prancūzų pajėgas ir prie originalaus savo pavadinimo „Antepas“ gavo priedėlį „Gazi“, kuris reiškia „karo didvyrį“.

„Mūsų sielvartas didelis, bet neabejokite (tuo, kad) mūsų vienybė ir ėjimas išvien nugalės visas šias šėtoniškas atakas“, – sakė jis.

Gaziantepas, didelis miestas vos 60 km į šiaurę nuo Sirijos sienos, tapo centru nuo pilietinio karo bėgantiems sirams.

Tačiau jau seniai nuogąstaujama, kad jame, be pabėgėlių ir opozicijos aktyvistų, yra ir daug džihadistų.

Kurdų kovotojai šiemet jau du kartus kruvinomis atakomis smogė Ankarai, o IS sprogdintojai mirtininkai du kartus žudė turistus Stambulo centre.

Šalis dar nėra atsigavusi po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą, dėl kurio kaltinamas F. Gulenas ir po kurio vykdomas negailestingas „valymas“ visose valstybinėse institucijose.

Ketvirtadienį 12 žmonių žuvo per virtinę bombų sprogimų, kurių taikinys buvo turkų saugumo pajėgos ir dėl kurių yra kaltinama PKK, po nesėkmingo pučo, regis, suintensyvinusi savo atakų kampaniją.

R. T. Erdogano pareiškime sakoma, kad PKK atakos prieš saugumo pajėgas vien per praėjusį mėnesį pareikalavo 70 gyvybių.

Kaip ir ankstesnių atakų atvejais, Turkijos transliacijų priežiūros institucija RTUK uždraudė rodyti filmuotus reportažus iš atakos Gaziantepe vietos.

„Aktyvesnė Turkija“

Sprogimas Gaziantepe nugriaudėjo tą pačią dieną, kai B. Yildirimas pažadėjo, kad Ankara ateinantį pusmetį vaidins „aktyvesnį“ vaidmenį sprendžiant jau daugiau kaip penkerius metus trunkančio Sirijos pilietinio karo problemą.

Parodydamas ženklą, kad Turkijos pozicija palaipsniui tampa artimesnė Rusijos ir Irano pozicijai, jis pridūrė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas laikinai, pereinamuoju laikotarpiu, galėtų likti.

Iranas ir Rusija yra pagrindiniai B. al Assado sąjungininkai, o Turkija visuomet tvirtino, kad jo pasitraukimas yra išankstinė sąlyga konfliktui užbaigti.

Turkija ilgai buvo kaltinama žiūrėjimu pro pirštus į IS kilimą Sirijoje ar net jo skatinimu, bet pati šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Tačiau Vakarų valstybės sako, kad Turkija po šiemetinių atakų jos teritorijoje, dėl kurių kaltinama IS, pradėjo imtis griežtų veiksmų prieš šią grupuotę ir ėmėsi blokuoti džihadistų judėjimą per sienas.

Pastarojo meto išpuoliai Turkijoje:

Rugpjūčio 18 d. Pietryčių Turkijoje sprogus bomboms žuvo keturi policijos pareigūnai ir du civiliai. Kaltinimai metami Kurdistano darbininkų partijai (PKK).

Rugpjūčio 10 d. Mažiausiai aštuoni žmonės žuvo po PKK kovotojų išpuolio prieš policijos automobilius pietrytiniame regione.

Liepos 30 d. Karinę bazę atakavę 35 kurdų kovotojai žuvo po susirėmimo su Turkijos kariuomenės pajėgomis.

Birželio 29 d. Per išpuolį Stambule, Atatiurko oro uoste, sprogus bomboms ir nuo kulkų žuvo 41 žmogus. Dėl išpuolio kaltinama „Islamo valstybė“.

Birželio 7 d. Septyni policijos pareigūnai ir keturi civiliai žuvo sprogus bombai Stambulo autobuse. Vėliau atsakomybę už sprogdinimą prisiėmė kurdų kovotojų grupuotė „Kurdistano laisvės sakalai“ (TAK).

Kovo 19 d. Keturi žmonės žuvo po savižudžio susisprogdinimo centrinėje Stambulo gatvėje. Dėl išpuolio kaltinama „Islamo valstybė“.

Kovo 13 d. 37 žmonės žuvo po kurdų kovotojų suorganizuoto savižudės susisprogdinimo automobilyje Ankaroje.

Vasario 17 d. 28 žmonės žuvo nugriaudėjus detonuoto automobilio sprogimui Ankaroje.

Sausio 12 d. 10 žmonių, tarp kurių aštuoni turistai iš Vokietijos, žuvo per mirtininko susisprogdinimą Stambule. Manoma, kad išpuolį suorganizavo „Islamo valstybė“.

2015 m. spalio mėn. Daugiau nei 100 žmonių žuvo po dviejų mirtininkų susisprogdinimo per taikų prokurdiškų aktyvistų mitingą Ankaroje. Tai buvo daugiausia žmonių gyvybių nusinešęs Turkijoje įvykdytas tokio pobūdžio išpuolis.