Naujienų žurnalas „L’Espresso“ trečiadienį pranešė, kad Milane teisėjas nurodė paleisti vieną įtakingiausių „Cosa Nostra“ bosų – 78-erių Francesco Bonurą, kuris buvo nuteistas 23 metams kalėjimo. F. Bonuros namų arešto sąlygos leidžia jam išvykti iš namų, jei tai susiję su sveikatos reikalais.

Kaip rašo theguardian.com, pastaruoju metu teisėjai taip pat nurodė iš kalėjimo paleisti 65-erių Vincenzino Iannazzo ir 72-ejų Rocco Santo Filippone – kaip įtariama, abu jie yra mafijos grupuotės „’Ndrangheta“ vadeivos. Teisėjai baiminosi, kad apsikrėtimas COVID-19 R. S. Filippone galėtų reikšti mirties nuosprendį, mat jis rimtai serga širdies ir kraujagyslių sistemos liga.

„Padėtis kelia didelį nerimą“, – sakė Leo Beneduci, didžiausios Italijos kalėjimų policijos pareigūnų sąjungos „Osapp“ generalinis sekretorius.

„Italijos kalėjimuose yra apytikriai 12 tūkst. nusikalstamų grupuočių narių. Penitencinės policijos pareigūnai pradėjo pranešinėti apie sulaikytuosius, kurie apsikabina vienas kitą, tokiu būdu siekdami padidinti užsikrėtimo koronavirusu galimybę, kad galėtų būti paleisti iš kalėjimo“, – aiškino L. Beneduci.

Penitencinės policijos skyrius išplatino vidinį pranešimą, su kuriuo susipažino „The Guardian“. Šiame pranešime kalėjimo pareigūnų prašoma nurodyti, kurie kaliniai serga konkrečiomis įvardintomis ligomis, taip pat kurie yra vyresni nei 70 metų amžiaus, nes jie „susirgimo COVID-19 atveju rizikuoja susidurti su komplikacijomis“.

Šiuo metu yra 74 vyresni nei 70 metų amžiaus ir turintys rimtų sveikatos problemų mafijos vadeivos, kuriems gali būti pritaikytas 41-asis Italijos baudžiamojo kodekso straipsnis.
Jis leidžia institucijoms sustabdyti įprastas kalėjimo galias, kuriomis siekiama nutraukti ryšius su išorėje esančiais nusikalstamo pasaulio bendrininkais. Tarp šių kalinių yra 78-erių Leoluca Bagarella, Sicilijos mafijos bosas, kuriam tenka atsakomybė už daugybę žmogžudysčių; 78-erių Raffaele Cutolo, „Nuova Camorra Organizzata“ lyderis, šiuo metu kalintis už žmogžudystę – jis kelis kartus nubaustas kalėti iki gyvos galvos; kruvinieji „’Ndrangheta“ grupuotės „Bellocco“ klano vadeivos ir Sicilijos „bosų bosas“ – 81-erių Nitto Santapaola.

Sicilijos kovos su mafija komisijos prezidentas Claudio Fava sako besibaiminantis, kad mafijos bosai gali išnaudoti koronaviruso krizę tam, jog užsitikrintų savo paleidimą.

„Užsikrėtimų bangai ėmus silpnėti, [galimas] tokių vadeivų kaip N. Santapaola ir L. Bagarella paleidimas remiantis 41-uoju straipsniu yra veidmainiškas ir būtų tikras įžeidimas tūkstančių senyvo amžiaus viruso aukų atžvilgiu“, – sakė C. Fava, kurio tėvą Giuseppe N. Santapaolos įsakymu nužudė mafija.

Teisingumo ministras Alfonso Bonafede trečiadienį patikslino, kad sprendimą paleisti mafijos vadeivas priėmė ne vyriausybė. Jis teigė apsvarstysiantis pranešimus.

„Kyla rizika, kad gatvėse drauge su COVID-19 plis ir mafijos virusas. Tai būtų dviguba pandemija – negalime leisti, kad ji įvyktų“, – teigia „L’Espresso” žurnalistas ir redaktorius Lirio Abbate. Šiuo metu jis yra saugomas policijos, mat iš mafijos sulaukė daugybės grasinimų mirtimi.