Nustatyta, kad šaulys – 34 metų Aaronas Alexis, buvęs karinio jūrų laivyno atsarginis, vėliau dirbęs kariniu rangovu, patvirtino FTB Vašingtono regioninis skyrius. Jo tapatybė patvirtinta pagal pirštų antspaudus ir ID kortelės nuotrauką.

Pareigūnai neatskleidė galimo motyvo, dėl ko pirmadienio rytą Karinio laivyno jūrinių sistemų vadovybės būstinėje kilo susišaudymas, per kurį žuvo daugiau nei dešimt žmonių, įskaitant ir patį šaulį. Vieno draugo teigimu, A. Alexis ginčijosi dėl pinigų su bendrove, kuri buvo pasirašiusi su juo sutartį.
Vakare pareigūnai pranešė esantys „įsitikinę“, kad A. Alexis šaudė vienas, todėl policija nutraukė visą dieną trukusias antro įtariamojo paieškas. A. Alexis turėjo su savimi karinio rangovo tapatybės kortelę, kurioje esanti nuotrauka atitiko jo išvaizdą. Tai patvirtino policijos pareigūnas, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės.

A. Alexis naudojosi šia kortele, kad galėtų patekti į karinio jūrų laivyno laivų statyklą. Jis įvažiavo ir pasistatė automobilį, paskui pėsčiomis įveikė nedidelį atstumą iki pastato nr. 197. Įėjęs į vidų jis apsižvelgė atriume ir pradėjo šaudyti.

A. Alexis buvo ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu AR-15, pistoletu ir turėjo dar vieną šautuvą. Pareigūnų teigimu, išpuolio metu jis daugiausiai naudojosi pusiau automatiniu šautuvu.

Nors FTB ragino kreiptis visus, turinčius bet kokios informacijos apie A. Alexį, tyrėjai didžiausią dėmesį sutelkę į įvykusius incidentus, įskaitant susidūrimus su policija, kurie byloja apie vis didėjusias smurto apraiškas šio vyro charakteryje.

Nebuvo požymių, kad A. Alexis turėtų ideologinių skirtumų su Kariniu jūrų laivynu ar kokių nors nesutarimų su karinio jūrų laivyno laivų statykla.
Šaulio šeima negalėjo patikėti žinia, kad tai jis surengė kruviną išpuolį.

„Tai, ką aš žinau – jis nebuvo toks žmogus, - sakė A. Alexio svainiu prisistatęs Anthony Little'as, kurį žurnalistai kalbino prie jo namų Brukline. - Iš tikrųjų nesu girdėjęs nieko, kas verstų mane, kaip naujoką šioje šeimoje, jausti, jog kažkas turėtų jį atidžiai stebėti“.

Paklaustas apie pirminę šeimos reakciją, vyras tvirtino, kad ji buvo „labai sumišusi, patyrė stresą, pasipylė ašaros“.

„Žinote, jie nenujautė to, - toliau pasakojo A. Little'as, vedęs A. Alexio seserį Naomi. - Jų širdys labiau su aukomis ir tais žmonėmis, kurie nukentėjo, nes, žinote, prarasta daugiau gyvybių ir dabar mums to nereikia. Tikrai nereikia“.

Iš Niujorko kilęs A. Alexis nuo 2007 iki 2011 metų tarnavo Karinio jūrų laivyno atsarginiu. Kariniame jūrų laivyne jis pasiekė trečios klasės aviacijos elektriko rangą, dirbo su orlaivių elektros sistemomis.

Vyras buvo atleistas po „nusižengimo atvejo“. Tai su anonimiškumo sąlyga patvirtino JAV gynybos pareigūnas, turintis žinių apie tyrimą, tačiau daugiau detalių apie nusižengimą jis nepateikė.

Vėliau A. Alexis dirbo informacinių technologijų rangovu Kariniame jūrų laivyne.

Neturi įrodymų dėl antro šaulio

"Šiuo metu neturime jokių įrodymų ar požymių, kad buvo kitas šaulys, nors to visiškai neatmetame", - sakė Vašingtono meras Vincentas Gray.

Savo ruožtu policijos viršininkė Cathy Lanier pažymėjo, kad "mes nesijaučiame patogiai dėl to, kad turime vieną ir vienintelį asmenį, atsakingą už šiandien bazėje prarastas gyvybes".

"Jei kažkas pasikeis mums toliau einant į priekį, tai, žinia, mes apie tai pranešime visuomenei", - sakė ji ir pridūrė, kad policija atšaukia perspėjimą dėl būtinybės likti namuose.

Kaip nurodė policija, dėl incidento yra kaltas Aaronas Alexisas iš Fort Verto miesto Teksase, kur jis tarnavo karinėje jūrų pajėgose nuo 2007 iki 2011 metų, o po to tapo subkontraktininku gynybos klausimais kompiuterinės įrangos milžinei "Hewlett-Packard".

34 metų buvęs rezervistas, kuris nušovė 12 žmonių, buvo nukautas per susišaudymą su policija JAV karinių jūrų pajėgų centre „Navy Yard“. Kaip nurodoma, jis buvo ginkluotas koviniu šautuvu AR-15.

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) kreipėsi į visuomenę su prašymu pateikti bet kokią informaciją apie A.Alexisą, kuris, kaip pranešama, vieną kartą Teksase buvo sulaikytas, kai peršovė kulką savo buto lubas.

"Jokia informacija nėra per menka. Norime sužinoti viską, ką įmanoma, apie jo pastarojo meto judėjimą, pažįstamus ir kolegas", - sakė FTB pareigūnė iš Vašingtono Valerie Parlave.

FBI taip pat išplatino A.Alexiso, kuris yra afroamerikietis, nuotrauką.

Kokie motyvai paskatino buvusį rezervistą taip pasielgti kol kas nėra aišku.

Draugai Teksase sakė žiniasklaidai, kad jis domėjosi budizmu, galėjo susišnekėti tailandiečių kalba ir galvojo apie persikėlimą gyventi į Aziją.

Karinio laivyno jūrinių sistemų vadovybės būstinėje, prižiūrinčioje karo laivų ir kovinių sistemų statybą bei pirkimus, dirba apie 3 000 žmonių.

Kompleksas, kuriame taip pat įsikūręs JAV karinio laivyno istorijos muziejus, buvo įkurtas XIX amžiaus pradžioje. Iš pradžių jis buvo karinių jūrų pajėgų laivų statykla.

Tame komplekse taip pat yra rezidencija, kurioje gyvena JAV karinių jūrų pajėgų vyriausiasis vadas – admirolas Jonathanas Greenertas.