Kroatija liepą taps Europos Sąjungos nare, tačiau šalies teisinė sistema, žmogaus teisės ir karo nusikaltimų teismai vis dar atidžiai stebimi. Briuselis siekia, kad buvusi Jugoslavijos respublikos dalis sustiprintų pastangas kovoje prieš organizuotus nusikaltimus ir korupciją.

Zagrebo apygardos teismas nusprendė, kad stovyklos vadas ir keturi sargybiniai yra kalti dėl serbų psichologinių ir fizinių kankinimų Kerestineco karo belaisvių stovykloje, skelbia naujienų agentūra "Hina" pasibaigus septynis mėnesius trukusiam teismui.

Kelios dešimtys serbų karių ir civilių, tarp jų ir moterys, nuo 1991 metų gruodžio iki 1995 metų gegužės buvo kalinami Kerestineco stovykloje - buvusioje Jugoslavijos karinėje bazėje.

Liudininkai pasakojo apie "juodąjį kambarį", kuriame buvo kankinimui skirtos priemonės, kaliniai jame buvo mušami, kankinami elektros šoku, seksualiai prievartaujami.

Kroatija nepriklausomybę nuo Jugoslavijos paskelbė 1991 metais, tačiau tada kilo karas su etniniais serbais, kurie priešinosi atsiskyrimui. Karas buvo baigtas, kai Zagrebo valdžia atsikovojo serbų užimtą teritoriją 1995 metų vasarą.