„Migrantų pervežimas ... organizuojamas Vengrijos sienos link“, – pareiškė naujienų agentūrai AFP Vidaus reikalų ministerijos atstovė.

Pranešama, kad apie 20 autobusų su migrantais jau pasiekė Vengrijos sieną.

Migrantus gabenantiems dviem autobusams iš minėtų 20 pavyko kirsti sieną į Vengriją, sakė naujienų agentūros AFP reporteris.

Ten išlaipinti keleiviai buvo susodinti į vengrų autobusus ir išvežti nežinia kur, pridūrė jis.

Kiekviename iš grupės autobusų, kurių buvo net daugiau negu 20, buvo po 60 ar daugiau žmonių; jie atvežti prie šiaurės rytinės sienos, kad patektų į Vengrija, o iš jos – toliau į vakarų Europą.

ES komisaras: Vakarų Balkanai nėra stovėjimo aikštelė migrantams

Aukštas Europos Sąjungos pareigūnas penktadienį pareiškė, kad Balkanų valstybės nėra „stovėjimo vieta“ migrantams; ir pažadėjo aktyviai ginti jų interesus.

„Jūs nesate stovėjimo vieta pabėgėliams, jūs esate situacijos auka, ir mes jūsų nepaliksime“, – kalbėjo ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas Makedonijos parlamente.
„Visos ES šalys tapo pabėgėlių srauto taikiniais ir turi pareigą apsaugoti savo išorės sienas“, – sakė jis.

Pasak J.Hahno, ES yra „visiškai įsipareigojusi ginti jus (Makedoniją), taip pat ir Serbiją bei kitas Vakarų Balkanų šalis“.

Taip jis kalbėjo tokiu metu, kai Europą ištiko baisiausia per 50 metų migrantų krizė – naujausiais duomenimis Europos Sąjunga per tris mėnesius iki birželio gavo beveik ketvirtį milijono prieglobsčio prašymų.

Dešimtys tūkstančių migrantų užplūdo Balkanų šalys, siekdami pateikti į bevizę ES zoną ir keliauti į Vokietiją, kuri atvėrė duris pabėgėliams iš Sirijos.

Vengrija apgailestauja dėl Kroatijos sprendimo leisti migrantams vykti per ją ir vadina jį „niekingu“

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto pareiškė, kad kaimynės Kroatijos ministro pirmininko sprendimai migrantų krizei įveikti yra „niekingi“.

Anot P.Szijjarto, Kroatija ragina tūkstančius migrantų neteisėtai kirsti sieną, o tai jau yra nusikaltimas.

„Užuot gerbusi Europos Sąjungoje galiojančius įstatymus, ji (Kroatija) skatina mases pažeisti įstatymus, nes neteisėtas sienos kirtimas yra įstatymo pažeidimas“, – sakė jis.

Penktadienį paskelbtame pranešime P.Szijjarto pasiūlė Kroatijos ministrui pirmininkui Zoranui Milanovčiui, užuot kritikavus Vengriją, pasakyti, ką jis pats padarė neteisingai ruošdamasis migrantų atvykimui ir kodėl Kroatija jau po paros nebesugeba pasirūpinti migrantais.

Anksčiau penktadienį Kroatija pradėjo gabenti šimtus migrantų Vengrijos sienos link, tvirtindama, kad jos galimybės susidoroti su dideliu žmonių antplūdžiu išseko.

Vengrija tuo tarpu tveria tvorą palei sieną su Kroatija ir ketina įrengti „tranzito zoną“ netoli Beremendo kaimo, kur iš Kroatijos atvykę migrantai galėtų oficialiai paprašyti prieglobsčio.

Į Suomiją iš Švedijos atvyksta vis daugiau pabėgėlių, daugiausia iš Irako

Suomijoje šiemet prieglobsčio paprašė 11 tūkst. 263 asmenys, pranešė šios šalies Imigracijos agentūros vadovė Jaana Vuorio.

Pasak jos, vien ketvirtadienį iš Švedijos atvyko 521 asmuo – šis per parą atvykusių migrantų skaičius yra lig šiol didžiausias.

Prognozuojama, kad šiemet prieglobsčio prašytojų Suomijoje bus iki 30 tūkstančių, kai pernai jų buvo 3 tūkst. 651.