J. Bidenas antradienį pokalbio telefonu metu su V. Putinu pakvietė jį surengti susitikimą neutralioje šalyje, pastarosiomis savaitėmis dėl konflikto Rytų Ukrainoje kylant įtampai tarp Vakarų ir Rusijos.

JAV žiniasklaida ketvirtadienį paskelbė, kad Vašingtonas paskelbs sankcijas daugiau nei 30 Rusijos subjektų, 10 Rusijos diplomatų paskelbs nepageidaujamais asmenimis bei išplės jau galiojantį draudimą JAV bankams prekiauti Rusijos vyriausybės skolos vertybiniais popieriais.

„Tai, kas dabar svarstoma – greičiausiai sankcijos – jokiu būdu nepadės tokiam susitikimui. Tai akivaizdu“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tiesa, jis tikino, kad V. Putinas ir J. Bidenas patys nuspręs, ar rengti tokį viršūnių susitikimą.

Trečiadienį Kremlius iškvietė JAV ambasadorių Maskvoje Johną Sullivaną ir nurodė, jog Vašingtonas privalo susilaikyti nuo sankcijų Rusijai įvedimo, jei nori puoselėti santykius, žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Vašingtono ir Maskvos santykiai pablogėjo 2014 m., Rusijai aneksavus Krymą. Tais metais Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Nuo to laiko JAV ir Rusijos santykiai blogėjo ir pasiekė žemiausią tašką nuo Šaltojo karo pabaigos. JAV Rusijai įvedė daugybę sankcijų dėl kišimosi į 2016 m. prezidento rinkimus, taip pat dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno kalinimo.

Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono pastarosiomis savaitėmis išaugo, Rusijai telkiant savo pajėgas prie sienos su Ukraina.

JAV teigimu, karių skaičius ten yra didžiausias nuo 2014 metų, kai po Krymo pusiasalio aneksijos Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas su Maskvos remiamais separatistais.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės ragino Maskvą atitraukti savo pajėgas.

Kremlius: JAV ir Rusijos vadovų susitikimo neįmanoma surengti artimiausiomis savaitėmis

Rusijos prezidento V. Putino ir JAV vadovo J. Bideno susitikimo neįmanoma surengti artimiausiomis savaitėmis, bet šis klausimas svarstomas, ketvirtadienį pareiškė Kremliaus atstovas D. Peskovas.

Pokalbio su žurnalistais metu D. Peskovo buvo paklausta apie JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškimą, kad J. Bidenas, anksčiau šią savaitę kalbėjęsis telefonu su V. Putinu, pasiūlė jam susitikti „artimiausiomis savaitėmis“.

Atsakydamas į klausimą, ar kalbėta apie dvišalį susitikimą, ar apie aukščiausiojo lygio susitikimą klimato klausimais, kuris rengiamas JAV iniciatyva, D. Peskovas sakė: „Ne, dvišalio susitikimo, žinoma, negalima organizuoti taip greitai, klausimas yra vis dar analizuojamas (...) Ir, žinoma, mes, tikriausiai, kalbame apie kitą savaitę planuojamą viršūnių susitikimą klimato klausimais.“

Tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių tvyrant padidėjusiai įtampai, J. Bidenas antradienį per pokalbį telefonu pasiūlė V. Putinui „netolimoje ateityje“ surengti susitikimą trečiojoje šalyje.

V. Putino spaudos sekretorius taip pat pažymėjo, kad sprendimas dėl Rusijos dalyvavimo klimato aukščiausiojo lygio susitikime dar nepriimtas.

Paklaustas, ar sprendimas priklausys nuo to, ar JAV ketvirtadienį priims naujas sankcijas Rusijos atžvilgiu, D. Peskovas sakė: „Viskas priklausys nuo valstybės vadovo sprendimo.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)