Jis pareiškė, kad susitarimas dėl grūdų eksporto pratęstas 60 dienų. Žurnalistai teiravosi, kodėl nekalbama apie 120 dienų, kaip kad buvo anksčiau.

„Deja, bet nepavyko prasibrauti pro kolektyvinių Vakarų tylos sieną. Sąlygos, dėl kurių buvo tariamasi kaip dėl integralios susitarimo dedamosios dalies, nebuvo išpildytos... Susitarimas ant vienos kojos neišstovės. Todėl ir pratęsimo sąlygos atitinkamos. Tam tikra prasme tai Rusijos geros valios ženklas viliantis, kad per tą laiką tos sąlygos ir įsipareigojimai, kurie buvo prisiimti abiejų pusių, bus išpildyti“, – sakė D. Peskovas.

Tada Rusijos prezidento atstovas spaudai sulaukė klausimo, ar pats faktas, kad Rusijos Federacija sutinka pratęsti grudų eksporto susitarimą, reiškia, kad Maskva įsitikinusi, jog su Rusijos puse susiję įsipareigojimai bus įvykdyti.

„Tokiais pagrindais pratęsiami susitarimai. Visi sutinka, kad antroji dalis turi būti įvykdyta, ir mes ir toliau viliamės, kad tos geros valios rėmuose, kurią čia Rusijos pusė demonstruoja, kažkaip bus įgyvendinta ir antroji dalis“, – reziumavo D. Peskovas.

Vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo pristatyta praėjusių metų liepą. Dėl jos buvo susiderėta tarpininkaujant JT ir Turkijai. Šis susitarimas padėjo nutraukti pernai kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos grūdų eksporto blokadą.

Inciatyva lapkritį buvo pratęsta papildomomis 120-čia dienų, iki kovo 18 d. Nesant kurios nors pusės prieštaravimų, susitarimas automatiškai prasitęstų. Tačiau Rusija pastaruoju metu reiškė nepasitenkinimą dėl kai kurių sutarties dalių.

D. Peskovas ir kiti Rusijos valdžios atstovai jau ne kartą naudojo frazę „geros valios gestas“, bandydami paaiškinti savo veiksmus, pavyzdžiui, kai Rusija 2022 metų pavasarį atsitraukė iš Kyjivo ir Černihivo sričių arba Gyvačių salos vasarą.

Frazė „geros valios gestas“ tapo memu, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po rusų pajėgų atsitraukimo iš Chersono pareiškė, kad Rusija „geros valios gestų“ nedaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją