Vakarų šalių gynybos ministrams renkantis Vokietijoje esančioje Ramšteino oro bazėje tolesnei karinei paramai Ukrainai aptarti, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad tankų tiekimas Kyjivui „iš esmės nieko nepakeistų“.

Vakarai „pasigailės“ dėl savo „iliuzijos“, kad Ukraina gali laimėti mūšio lauke, teigė jis.

„Mes nes kartą sakėme, kad tokia ginkluotė iš esmės nieko nepakeis, tik pridarys papildomų problemų Ukrainai ir ukrainiečiams“, – reporteriams aiškino D. Peskovas.

Paklaustas, ar vis pažangesnių ginklų tiekimas Ukrainai reiškia konflikto eskalaciją, Kremliaus atstovas spaudai atsakė: „Visiškai teisingai. Konfliktas aštrėja. Matome didėjantį netiesioginį ir kartais tiesioginį NATO šalių įsitraukimą į šį konfliktą... Matome atsidavimą dramatiškai iliuzijai, kad Ukrainą lydės sėkmė mūšio lauke. Tai dramatiška Vakarų bendruomenės iliuzija, kuri ne vieną kartą privers gailėtis, mes tuo neabejojame.“

Jis pridūrė, kad „konfliktas vystosi spirale aukštyn“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį vaizdo ryšiu kreipėsi į Ramšteino susitikimo dalyvius ir paragino juos spartinti ginkluotės tiekimą Kyjivui, praneša portalas „rbc.ua“.

Savo kalboje V. Zelenskis pabrėžė, kad Rusija stengiasi sunaikinti ukrainiečių tautą ir kad karas nulems, „kokiame pasaulyje mes gyvensime“.

„Jūs – stiprūs žmonės iš galingų šalių. Aš jus raginu priimti tokius sprendimus, kurie gali atimti bet kokią galią iš Rusijos blogio. Jūs galite perduoti artilerijos pabūklų ir lėktuvų, kurie slopintų terorą. Jūs galite užtikrinti pergalę“, - sakė Ukrainos valstybės vadovas.

V. Zelenskis pažymėjo, kad laikas ir karo tęsimas padeda Rusijai.

„Laikas yra Rusijos ginklas. Mes turime greičiau veikti“, - pabrėžė prezidentas.

Jis padėkojo Ramšteino susitikimo dalyviams už jau suteiktą pagalbą, tačiau pridūrė, kad Ukraina laukia tankų.

„Bet šimtas padėkų – tai ne šimtas tankų. Mes visi galime pavartoti tūkstančius žodžių diskusijoms, bet aš nerandu žodžių vietoj ginklų, kurių reikia prieš Rusijos artileriją, vietoj tų zenitinių raketų, kurių reikia norint apsaugoti žmones nuo Rusijos smūgių“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentui atsakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austin. Jis pareiškė, kad partneriai ir ateityje rems Ukrainą.

„Tikiuosi, jūs žinote, jog mes ir toliau laikysimės principo, kad sienų negalima perbraižyti jėga. Ir toliau ginsime atvirą taisyklių, teisių ir pareigų pasaulį. Dar kartą ačiū, kad jūs šiandien esate čia“, – sakė Pentagono vadovas.

Penktadienį Ramšteino aviacijos bazėje Vokietijoje vyksta susitikimas pagalbos Ukrainai klausimais. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad jo šaliai prioritetu išlieka puolamoji ir oro gynybos ginkluotė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)