„Ypatingas dėmesys buvo skirtas humanitarinio pobūdžio klausimams, įskaitant ir apsikeitimą laikomais žmonėmis. Vladimiras Putinas pabrėžė būtinybę nedelsiant paleisti Ukrainoje areštuotus Rusijos žurnalistus“, – informavo Kremliaus spaudos tarnyba po reto dviejų lyderių telefoninio pokalbio.

Pranešime taip pat nurodoma, kad „pasiektas susitarimas dėl abiejų šalių įgaliotinių žmogaus teisių klausimais galimybių aplankyti Rusijos piliečius, kalinamus Ukrainoje, ir Ukrainos piliečius, kalinamus Rusijoje“. Tačiau daugiau detalių nebuvo paskelbta.

Tuo tarpu Ukrainos prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad pokalbio metu P. Porošenka „pabrėžė būtinybę kuo greičiau paleisti Ukrainos politinius kalinius, esančius Rusijoje ir okupuotose teritorijose“.

„Ukrainos valstybės vadovas atkreipė dėmesį į badaujančius ukrainiečius ir išreiškė susirūpinimą prastėjančia jų sveikata“, – nurodoma tarnybos pranešime.

P. Porošenka pabrėžė, kad nuo gegužės 14 d. badaujantis O. Sencovas ir kiti „Ukrainos politiniai kaliniai“ turi būti kaip galima greičiau paleisti.

Dvidešimčiai metų kalėjimo dėl kaltinimų terorizmu nuteistas O. Sencovas kali Rusijos tolimoje šiaurėje. Jis reikalauja, kad Maskva paleistų dešimtis Ukrainos politinių kalinių, kalinamų Rusijos kalėjimuose. Jo rėmėjai sako, kad jis yra pasirengęs mirti kalėjime, kas aptemdys Rusijoje ateinantį ketvirtadienį prasidedantį Pasaulio futbolo čempionatą.

Solidarizuodamasis su O. Sencovu bado streiką buvo paskelbęs ir dešimčiai metų kalėjimo dėl terorizmo nuteistas Ukrainos aktyvistas Oleksandras Kolčenka. Tačiau jam teko jį nutraukti dėl prastos sveikatos.

V. Putinas ir P. Porošenka telefonu pasikalbėjo prieš pirmadienį Berlyne vyksiantį Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų bei Prancūzijos ir Vokietijos atstovų susitikimą, kurio metu bus siekiama atgaivinti įstrigusį taikos Rytų Ukrainoje procesą. Šiuo metu yra įstrigusios pastangos padaryti galą ketverius metus trunkančiam konfliktui tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, nuo 2014 metų nusinešusiam jau daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.