Maskvoje nuo pat balandžio 21 d. ryto užtvertos visos šalia Kremliaus esančios pagrindinės gatvės ir aikštės. Manežnaja aikštėje iškilo metaliniai užtvarai. Čia turėjo vykti A. Navalno palaikymo akcija.

Tačiau išvakarėse sostinės valdžia neleido protesto organizatoriams Manežnaja aikštėje rengti akcijos, kurioje turėtų dalyvauti iki 100 tūkst. žmonių, motyvuodama masinių renginių draudimu dėl koronaviruso.

Taip pat buvo pranešta, kad pranešime renginio organizatoriais nurodomi asmenys yra užsienyje. Buvo pažadėta juos laikyti atsakingais tuo atveju, jei protestas įvyks be miesto valdžios leidimo.

Miestų gatvės ir aikštės užtverinėjamos ir kituose Rusijos miestuose.



Sulaikytos Navalno bendražygės

Rusijos policija trečiadienį ryte atliko kratas kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno biuruose Sankt Peterburge ir sulaikė jo bendražygę Liubov Sobol bei atstovę Kirą Jarmyš, paskelbė opozicionieriaus padėjėjai.

Policijos reidai buvo surengti prieš daugiau kaip 100-e Rusijos miestų vakare planuojamus protestus. Jo komanda, kuri nuogąstauja, kad kalėjime bado streiką paskelbusio garsiausio Kremliaus kritiko gyvybei iškilęs rimtas pavojus, kviečia rusus 19 val. vietos laiku išeiti į gatves.

„Kratos buvo vykdomos nuo pat ryto, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė opozicijos politiko komanda Sankt Peterburge. – Jie atėjo biuro operatoriaus, kelių savanorių ir aktyvistų.“

A. Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkės L. Sobol advokatas Vladimiras Voroninas tviteryje parašė, kad ji buvo išlaipinta iš taksi prie Maskvos metro stoties „Avtozavodskaja“.

Liubov Sobol

„Pasak jos, ją sulaikė daug uniformuotų pareigūnų“, – rašė jis.

Vėliau advokatas sakė, kad L. Sobol buvo nuvežta į policijos nuovadą, bet buvo laikoma policijos automobilyje.

Apie K. Jarmyš sulaikymą pranešė jos advokatė Veronika Poliakova.

„Kirą sulaikė, kur veža – kol kas nežinoma“, – sakė advokatė naujienų agentūrai „Interfax“.

Nepriklausoma aktyvistų areštus stebinti grupė „OVD-Info“ trečiadienį pranešė, kad policija vykdė kratas ir sulaikė aktyvistų mažiausiai 20-yje šalies miestų.

Reidai surengti prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino metinį pranešimą, kurį jis turi skaitys 12 val. (ir Lietuvos laiku).

Policija įspėjo nedalyvauti „neteisėtuose“ trečiadienio mitinguose. Sausio pabaigoje ir vasario pradžioje per antivyriausybines A. Navalno šalininkų demonstracijas šalyje buvo areštuota daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

A. Navalnas buvo areštuotas sausio mėnesį sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. A. Navalną kėsintasi nunuodyti pernai rugpjūtį. Jis neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą. Keletą dienų opozicionierių gydė vietos gydytojai, o vėliau jis buvo nuskraidintas gydytis į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. A. Navalnas kaltina Maskvą, bet V. Putino administracija neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Vasarį A. Navalnas buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)