„Manome, kad tai bus gana ilga ir išsami vaizdo konferencija. Tai bus konferencija, vyksianti per apsaugotą vaizdo ryšį. Manome, kad ji užtruks gana ilgai“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Pasak jo, derybos prasidės apie 18 val. Maskvos (17 val. Lietuvos) laiku, o viešai transliuojama bus tik pati susitikimo pradžia.

„Aišku, tai bus tik pirmieji kadrai. Žinoma, visas bendravimas vyks uždaru režimu“, – sakė D. Peskovas.

„Turime omenyje, kad tai bus tiesioginis dviejų prezidentų pokalbis. Negaliu pasakyti, kas bus šalia prezidento J. Bideno“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

Anot jo, prieš tokias rimtas derybas V. Putinas visuomet tariasi su suinteresuotais ministrais ir kitais pareigūnais.

„Visi veikėjai, susiję su dabartiniu dvišalių santykių etapu, nuolat palaiko ryšius su Rusijos prezidentu“, – pažymėjo D. Peskovas.

Didelė įtampa

Lyderių pokalbis organizuojamas pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos, JAV pajėgų telkimą prie šios šalies sienų vertinant kaip potencialios invazijos ženklą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas praėjusį mėnesį paskelbė, kad Rusija sutelkė pajėgų prie Ukrainos, ir įspėjo Maskvą nerengti invazijos.

Kijevas skelbė, kad Rusija netoli Ukrainos sienų, aneksuotame Kryme ir dviejuose separatistiniuose Rytų Ukrainos regionuose dislokavo maždaug 115 tūkst. karių.

Kremlius tai paneigė ir apkaltino Jungtines Valstijas kurstant įtampą.

Nors po V. Putino ir J. Bideno pirmo susitikimo, įvykusio Ženevoje birželio mėnesį, JAV ir Rusijos kontaktų padaugėjo, įtampa išlieka didelė.

Rusija ir JAV ginčijasi ne tik dėl Ukrainos konflikto, bet ir dėl kibernetinių atakų bei ambasadų darbuotojų skaičiaus, išsiuntus viena kitos diplomatų.

Rusija primygtinai reikalauja JAV garantijų, kad Ukraina nebus priimta į NATO. Tuo metu JAV žvalgybos pareigūnai nustatė, kad Rusija pradėjo planuoti galimą invaziją į Ukrainą, sakė vienas J. Bideno administracijos pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Surengdamas tokią invaziją V. Putinas smarkiai rizikuotų. JAV pareigūnai ir buvę amerikiečių diplomatai sako, kad Ukrainos kariuomenė dabar yra geriau ginkluota ir pasirengusi, o sankcijos, kuriomis grasina Vakarai, rimtai pakenktų Rusijos ekonomikai.

J. Bidenas penktadienį pareiškė pasirūpinsiantis, kad „Rusijai būtų „labai, labai sunku“ surengti bet kokį karinį įsiveržimą į Ukrainą, perspėjusią, kad jau ateinantį mėnesį gali prasidėti didelio masto puolimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)