Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, JAV vėliau penktadienį planuoja paskelbti sąrašą, į kurį yra įtraukti dešimtys pareigūnų.

Šis sąrašas buvo sudarytas pagal vadinamąjį Magnickio įstatymą, kurio pavadinimas siejamas su Rusijos teisininku Sergejumi Magnickiu, mirusiu kalėjime po to, kai atskleidė vieną įtariamą valstybės lėšų grobstymo schemą.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad planuojamas Vašingtono žingsnis gali padaryti ilgalaikę žalą santykiams tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių.

"Kai kurių sąrašų pasirodymas neabejotinai padarys labai neigiamą poveikį Rusijos ir JAV dvišaliams santykiams", - naujienų agentūros citavo D.Peskovą.

Tas sąrašas visada buvo įslaptintas, tačiau manoma, kad į jį įtraukti asmenys, susiję su S.Magnickio teismu ir persekiojimu, taip pat pareigūnai, kurie prisidėjo prie Kremliaus kampanijos prieš Rusijos piliečių politines teises.

Į tą sąrašą patekusių Rusijos pareigūnų sąskaitos Jungtinėse Valstijose buvo įšaldytos; jiems taip pat uždrausta išduoti Amerikos visas. Kai kurios Europos šalys ketina imtis panašių priemonių.

Tačiau D.Peskovas pridūrė, kad abiejų šalių bendradarbiavimas kai kuriose srityse bus tęsiamas, net jeigu JAV paskelbtų minėtą sąrašą.

"Net slegiant tokių galimų neigiamų įvykių svoriui ir nepaisant žalos, kurie sukelia tokie neigiami įvykiai, (mūsų santykiai) tebeturi daug tolimesnės plėtros perspektyvų", - sakė jis.

"Visada bus daug klausimų, dėl kurių diskutuos" abi šalys, pažymėjo Kremliaus atstovas.

Rusija įtūžo, kai JAV Kongresas priėmė Magnickio įstatymą, o jos parlamentas greitai ėmėsi atsakomųjų veiksmų, uždrausdamas JAV šeimoms įsivaikinti vaikus iš Rusijos.

Rusijos URM nuo to laiko sudarė savąjį "juodąjį sąrašą", į kurį įtraukti JAV pareigūnai, įtariami žmogaus teisių pažeidimais.

Vienam Amerikos pareigūnui, anksčiau užėmusiam aukštas pareigas Kuboje veikiančioje JAV Gvantanamo karinėje bazėje, kurioje Vašingtonas laiko įtariamus teroristus, jau buvo uždrausta atvykti į Maskvą, o tas incidentas sulaukė didelio atgarsio.

Maskva taip pat kaltina Vašingtoną kursčius Rusijoje neseniai vykusius didelius prieš V.Putiną nukreiptus protestus ir pastaruoju metu ėmėsi griežtų veiksmų prieš nevyriausybines organizacijas, gaunančias lėšų iš užsienio.