„Rusijos prezidentas konkrečiais pavyzdžiais iliustravo destruktyvią Kijevo liniją, nukreiptą į visišką „Normandijos formate“ pasiektų Minsko susitarimų demontavimą, ir išreiškė rimtą susirūpinimą dėl provokacinių Kijevo veiksmų prieš Donbasą. J. Bidenas, savo ruožtu, akcentavo tariamai „grėsmingą“ Rusijos pajėgų judėjimą prie Ukrainos sienos ir užsiminė apie sankcijas, kurias JAV ir jų sąjungininkės, būtų pasirengusios paskelbti tuo atveju, jei padėtis būtų ir toliau eskaluojama“, rašoma Kremliaus internetinėje svetainėje.

Į tai reaguodamas, V. Putinas kreipėsi į J. Bideną pareikšdamas, jog NATO „užsiima pavojingais bandymais užimti Ukrainos teritoriją ir didinti savo karinį potencialą prie sienos [su Rusija]“, rašoma toliau.

„Dėl šios priežasties Rusija yra rimtai suinteresuota gauti patikimas, juridiškai įformintas garantijas, kad NATO nesiplės rytų kryptimi ir nedislokuos smogiamųjų ginklų sistemų su Rusija besiribojančiose valstybėse“, nurodoma Kremliaus paskelbtame pranešime.

Dviejų šalių lyderiai, esą, apsvarstė ir su Irano branduoline programa susijusių veiksmų planą bei „dvišalę problematiką“, konkrečiai – diplomatinių atstovybių darbo ribojimą. V. Putinas, kaip teigiama, pasiūlė anuliuoti visus apribojimus.

Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas

Po Rusijos ir JAV prezidentų pokalbio vaizdo ryšiu Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas pareiškė, kad prie Ukrainos sienų sutelkti rusų kariai „niekam nekelia grėsmės“.

Paklaustas, ar Rusija planuoja atitraukti karius po V. Putino ir J. Bideno virtualaus viršūnių susitikimo, J. Ušakovas atsakė: „Rusijos kariuomenė yra savo teritorijoje, niekam nekelia grėsmės, taip pasakė prezidentas.“

J. Ušakovas tvirtino, kad galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą klausimo per antradienio pokalbį prezidentai neaptarė.

Kaip sakė J. Ušakovas, JAV prezidentas, reaguodamas į Maskvos susirūpinimą dėl NATO plėtros į rytus, V. Putinui pažadėjo, kad aptars šią temą su kolegomis iš Aljanso.

„Jis (Joe Bidenas) sakė, kad visus šiuos nuogąstavimus, kuriuos išdėstė Rusija, apsvarstys su savo sąjungininkais“, – teigė J. Ušakovas. Anot jo, prezidentai susitarė įpareigoti savo atstovus imtis šio jautraus klausimo artimiausiu metu.

„V. Putinas pasakė: jums, amerikiečiams, kelia nerimą mūsų batalionai Rusijos teritorijoje, už tūkstančių kilometrų nuo JAV. O mes tikrai nerimaujame dėl mūsų saugumo, Rusijos saugumo globaliu mastu“, – citavo V. Putiną J. Ušakovas.

Anot Kremliaus atstovo, dviejų prezidentų pokalbyje neatsirado vietos tokioms temoms kaip pandemija, klimato kaita ir energetika.

Joe Bidenas, Vladimiras Putinas

Baltieji rūmai: Bidenas pagrasino Putinui ekonominėmis sankcijomis dėl Ukrainos

Baltieji rūmai skelbia, kad J. Bidenas antradienį per virtualias derybas perspėjo Rusijos prezidentą V. Putiną, kad Vašingtonas įvestų griežtas sankcijas karinio eskalavimo Ukrainoje atveju.

„Prezidentas Bidenas išreiškė Jungtinių Valstijų ir sąjungininkų Europoje gilių nuogąstavimų dėl Rusijos pajėgų eskalavimo aplink Ukrainą, taip pat leido suprasti, kad JAV ir mūsų sąjungininkai atsakytų griežtomis ekonominėmis ir kitokiomis priemonėmis karinio eskalavimo atveju“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime, paskelbtame tuojau po derybų.

J. Bidenas pabrėžė JAV „paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat kvietė deeskaluoti [padėtį] ir grįžti prie diplomatijos“, – nurodė Baltieji rūmai.

Abu prezidentai susitarė, kad abiejų šalių darbo grupės surengs papildomas derybas. J. Bidenas pabrėžė, kad tolesni JAV žingsniai bus atliekami „glaudžiai koordinuojantis su sąjungininkais ir partneriais“

Rusija neigia planuojanti įsiveržti į Ukrainą, bet iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, kad prie sienos sutelkta daugybė karių, todėl pastarosiomis savaitėmis didėjo nuogąstavimai dėl Europoje galinčio įsiplieksti karo.

Baltieji rūmai nurodė, kad abu lyderiai taip pat aptarė strateginio stabilumo, kibernetinių atakų problemas ir su Iranu susijusius klausimus.

„Prezidentai taip pat aptarė JAV ir Rusijos dialogą dėl strateginio stabilumo, atskirą dialogą dėl išpirkos reikalaujančių virusų, taip pat bendrą darbą dėl regioninių klausimų, tokių kaip Iranas“, – sakoma amerikiečių administracijos pranešime.

J. Bidenas ir V. Putinas saugiu vaizdo ryšiu kalbėjosi kiek ilgiau nei dvi valandas.

Nors Ukrainos siekyje prisijungti prie NATO pastaraisiais metais nebuvo padaryta jokios apčiuopiamos pažangos, JAV ir Aljansas teigia, kad Rusijai negali būti suteikta veto teisė dėl į Vakarus orientuotų Kijevo ambicijų.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas nurodė, jog J. Bidenas neprisiėmė jokių įsipareigojimų dėl raginimų neleisti Ukrainai prisijungti prie NATO arba sumažinti JAV karinį buvimą regione.

Vakarai nelinkę siųsti JAV ar Europos karių į tiesioginį karinį konfliktą su Rusija, tad galimybės daryti spaudimą Maskvai lieka ribotos.

J. Sullivanas sakė, kad 2014 metais buvo sankcijų, nuo kurių Vašingtonas susilaikė, tačiau yra „pasiruošęs imtis jų dabar“.

Vienas aiškus taikinys galėtų būti naujasis „Nord Stream 2“ dujotiekis, kuriuo dar nepradėtos tiekti gamtinės dujos į Vokietiją. J. Sullivanas sakė, kad dujotiekio ateičiai iškilusi „rizika“, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

„Tai yra svertas Vakarams, nes jei Vladimiras Putinas nori, kad tuo dujotiekiu tekėtų dujos, jis gali nenorėti rizikuoti įsiveržti į Ukrainą“, – sakė jis.

Pasak J. Sullivano, ataka prieš Ukrainą taip pat paskatins NATO narių Rytų Europoje raginimus sustiprinti JAV karinius įsipareigojimus, o Baltieji rūmai „į tuos dalykus reaguos teigiamai“.

J. Bidenas po vaizdo ryšiu surengtų derybų su V. Putinu pasikalbėjo su Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiais.

Jie „pabrėžė savo paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat poreikį Rusijai sumažinti įtampą ir įsitraukti į diplomatiją“, nurodė Baltieji rūmai.

J. Bidenas ketvirtadienį planuoja pasikalbėti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Tuo metu V. Zelenskis pirmadienį apsilankė karius, kovojančius su prorusiškais separatistais prie rytinės kontaktinės linijos Donbase.

Šis konfliktas jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

„Ačiū už tai, kad saugote Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – dėkojo karius aplankęs prezidentas, užsidėjęs karinį šalmą ir neperšaunamą liemenę. Jis cituojamas prezidentūros išplatintame pranešime.

Pirmadienį V. Zelenskis kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu telefonu. Po šio pokalbio V. Zelenskis tviteryje parašė, kad yra „dėkingas“ JAV ir jų sąjungininkėms už paramą Ukrainai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)