„Griežčiausiai smerkiame šiuos teroro aktus. Be abejo, mus labai nuliūdino žinia apie didelį žuvusiųjų skaičių“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Anot jo, šis incidentas patvirtina pesimistines prognozes, kad teroristų grupuotės gali pasinaudoti chaosu Afganistane.

„Tai didina įtampą pačiame Afganistane. Visi atsidūrė dideliame pavojuje. Žinoma, tai tebekelia mums didelį susirūpinimą“, – pabrėžė Kremliaus atstovas.

Pasak jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neketina daryti jokių pareiškimų dėl išpuolio.

„Nes Rusija nepriklauso JAV vadovaujamai koalicijai, kuri pastaruosius dešimtmečius buvo Afganistane ir kuri baigdama išvesti savo pajėgas išprovokavo tokią situaciją“, – paaiškino D. Peskovas.

Ketvirtadienį Kabulo oro uoste nugriaudėjo du sprogimai, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Atsakomybę už sprogimus prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) regioninė atšaka.

Afganistano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per sprogimus prie oro uosto žuvo daugiau kaip 100 žmonių, dar daugiau nei tūkstantis buvo sužeisti. Pentagonas patvirtino, kad 13 amerikiečių karių žuvo ir kad buvo sužeisti dar 18.

Anksčiau penktadienį naujienų agentūra AP pranešė, jog evakuacija Kabulo oro uoste tęsiama, nepaisant sprogdinimų.

Afganistano sostinės gyventojai pranešė matę, kaip penktadienio rytą pakilo keli lėktuvai. Aplink oro uostą tebėra daugybė žmonių, besistengiančių pabėgti iš šalies. Maždaug už 500 metrų nuo oro uosto perimetro dešimtys ginkluotų Talibano kovotojų neleidžia žmonėms prisiartinti prie pastatų komplekso.

Po sprogimų padaugėjo civilių gyventojų, bandančių pasinaudoti evakuacijos reisais. Išvykti norintys gyventojai sako nuogąstaujantys, kad bus surengta daugiau atakų.

Oro uostą yra apsupę žmonės, bandantys ir per spygliuotą vielą perduoti JAV kariams dokumentus ir mažus vaikus.

AP pažymi, kad daugeliui afganistaniečių evakuacija yra paskutinė viltis. Kelios Vakarų šalys jau paskelbė apie evakuacijos pabaigą – iš dalies tam, kad JAV turėtų laiko užbaigti operaciją ir išvesti iš šalies likusį kontingentą. Amerikos kariai turės pasitraukti iki rugpjūčio 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)