Anksčiau programinės įrangos milžinė „Microsoft“ pareiškė neseniai užkirtusi kelią kibernetinėms atakoms iš Kinijos, Rusijos ir Irano, kurios esą buvo nukreiptos prieš JAV respublikonų ir demokratų rinkimų kampanijas.

„Užsibaigus [2016-ųjų JAV prezidento rinkimams] neišgirdome jokių įtikinamų argumentų, pateisinimų, kad tam tikros su Rusija siejamos organizacijos vykdo kibernetinius nusikaltimus“, – penktadienį sakė D. Peskovas, komentuodamas „Microsoft“ pareiškimą.

„Tuomet, sutikite, nebuvo jokios įtikinamos informacijos, buvo keletas nepagrįstų pareiškimų, savotiškų fobijų, kad, įvykus kibernetiniam nusikaltimui, už tai būtinai atsakingos Rusijos kibernetinės pabaisos“, – pabrėžė prezidento Vladimiro Putino atstovas.

„Jei [„Microsoft“ pareiškimas] padarytas ta pačia dvasia, tai – žema kvalifikacija. Jei ten yra profesionalių argumentų, tai, žinoma, reikėtų į įsiklausyti“, – pridūrė D. Peskovas.

Pasak jo, „JAV žvalgyba ne kartą klydo, ir tai buvo patvirtinta atliekant įvairius parlamentinius tyrimus; ji ne kartą klydo, ir tai pripažino patys JAV įstatymų leidėjai, dėl Rusijos kišimosi į rinkimus“.

„Paskui buvo padarytos oficialios komisijos išvados, kad Rusija nesikišo į rinkimus“, – tęsė D. Peskovas, pažymėjęs, kad tokius pareiškimus reikia vertinti „labai tolerantiškai“.

Pareigūnas pridūrė, kad „Rusija nesikišo, nesikiša ir neketina kištis į niekieno vidaus reikalus ar kieno nors rinkimų procesus“.

„Ir mums labai nepatinka, kai kiti bando kištis į mūsų reikalus“, – sakė valstybės vadovo atstovas.

Kaip nurodo „Microsoft“, programišiai taikėsi į prezidento Donaldo Trumpo ir jo varžovo rinkimuose, demokrato Joe Bideno, kampanijų darbuotojus.

„Pastarosiomis savaitėmis „Microsoft“ pastebėjo kibernetinių atakų prieš žmones ir organizacijas, susijusius su būsimais prezidento rinkimais“, – sakė kompanijos viceprezidentas Tomas Burtas.

Aišku, kad „užsienio grupės, kaip ir tikėtasi, suintensyvino savo pastangas dėl 2020 metų rinkimų“, nurodė jis.

Programišiai taip pat taikėsi į politikus, strateginių studijų centrus, konsultantus ir partijas Europoje, nurodė „Microsoft“.

Rugpjūtį JAV Nacionalinis kontržvalgybos ir saugumo centras (NCSC) paskelbė, kad Rusija aktyviai veikia prieš J. Bideno kandidatūrą D. Trumpo naudai, kaip ir 2016 metais.