JAV Iždo departamentas į vadinamąjį Magnitskio sąrašą įtraukė įtakingą Rusijos tyrimų komiteto vadovą Aleksandrą Bastrykiną ir pagrindinius įtariamuosius A.Litvinenkos nužudymu – Andrejų Lugovojų ir Dmitrijų Kovtuną. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nurodė, kad tai yra „tolesni žingsniai dirbtinai gadinant mūsų santykius“.

„Labai apgailestaujame dėl to, kad užsitęsęs, precedento neturintis mūsų dvišalių santykių blogėjimo laikotarpis nutiko per antrą Baracko Obamos kadenciją, – sakė D. Peskovas. – Esame įsitikinę, kad tai nesutampa nei su mūsų, nei su Vašingtono interesais.“

Pranešdamas apie savo sprendimą JAV Valstybės departamentas nedetalizavo, kuo konkrečiai kaltinami minėti asmenys, bet sankcijų sąrašas buvo išplėstas paaštrėjus diplomatinei įtampai tarp JAV ir Rusijos.

„Visus pastaruoju metu pridėtus asmenis buvo nutarta įtraukti į sąrašą po išsamaus tyrimo“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby.

Anot J. Kirby, minėti asmenys atlieka „vaidmenį Rusijos teisėsaugos sistemų represiniame mechanizme; be to, jie yra įsitraukę į visiems žinomus žmogaus teisių pažeidimus“.

Kadenciją baigianti prezidento Baracko Obamos administracija neseniai apkaltino Kremlių kibernetiniu šnipinėjimu, informacijos nutekinimu ir propagandos skleidimu siekiant paveikti lapkritį vykusius JAV prezidento rinkimus.

Maskva savo ruožtu įnirtingai neigia jai metamus kaltinimus, o Vašingtonas dėl minėtų programišių atakų jau išsiuntė iš šalies 35 rusų diplomatus, kurie galimai užsiėmė šnipinėjimu ir, B. Obamos teigimu, JAV diplomatų Rusijoje „puldinėjimu“.

Pagal 2012 metais JAV priimtą įstatymą, pavadintą kalėjime 2009-iais mirusio rusų teisininko Sergejaus Magnitskio vardu, Jungtinės Valstijos ėmėsi priemonių prieš Rusijos pareigūnus, susijusius su žmogaus teisių pažeidimais – uždraudė išduoti jiems vizas ir įšaldė jų aktyvus.

Tačiau per kelerius pastaruosius metus į šį sąrašą buvo įtraukta ir daugiau asmenų.

Šiuo metu jame yra 44 asmenys, kurių turtas, esantis JAV jurisdikcijoje, yra įšaldytas, jiems draudžiama vykdyti verslą su amerikiečiais ar gauti JAV vizas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)