„Padėtis Donbase blogėja. Dažnai susitinku su studentais, nevyriausybinių organizacijų atstovais. Šių renginių metu susitinku su žmonėmis, atvykusiais iš Donbaso ir radusiais čia (Rusijoje) laikiną prieglobstį arba nuolat čia gyvenančiais“, – sakė ji per trumpą spaudos konferenciją.

„Nuolat per tokius susitikimus, rengiamus jau ne pirmus metus, mūsų atžvilgiu girdžiu priekaištų, kad yra akivaizdi būtinybė palaikyti mūsų žmones, kurie faktiškai tapo mūsų šalies gyventojais, bet nematoma jokios paramos iš Rusijos Federacijos pusės“, – pažymėjo URM atstovė.

Ji komentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino trečiadienį pasirašytą įsaką, leisiantį konflikto draskomos Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę.

M. Zacharova laiko minėtus priekaištus nepagrįstais, nes „Rusijos teikiama humanitarinė pagalba, politinė parama, moralinis palaikymas yra itin vertingi“.

Pareigūnės teigimu, be Maskvos paramos šių žmonių gyvenimas „susiklostytų kur kas dramatiškiau“.

Kijevas ir Vakarai iš karto pasmerkė šį sprendimą.

Ukrainos išrinktasis prezidentas Volodymyras Zelenskis – trečiadienį rinkimuose triumfavęs komikas – reaguodamas į tokį Maskvos žingsnį paragino Vakarus sugriežtinti Rusijai paskelbtas sankcijas.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalintas prokremliškas prezidentas Viktoras Janukovičius. Reaguodama į tai Rusija okupavo Krymo pusiasalį ir atplėšė rytines Ukrainos teritorijas.