Trečiadienį prezidentas Vladimiras Putinas per televiziją pranešė, kad užregistruota nauja vakcina, pagaminta Sibire įsikūrusiame valstybiniame virusologijos ir biotechnologijų centre „Vector“.

„Reikės padidinti pirmosios, o dabar jau ir antrosios vakcinos gamybą, iš pradžių turėtume aprūpinti savo vidaus rinką“, – pareiškė V. Putinas ir pridūrė, kad skiepydama gyventojus Rusija bendradarbiaus su užsienio partneriais.

„Vector“ vakcina buvo užregistruota dar prieš užbaigiant trečiąjį tyrimų etapą, praėjus dviem mėnesiams po to, kai V. Putinas paskelbė patvirtinantis „Sputnik V“ kaip pirmąją pasaulyje koronaviruso vakciną.

Visgi ministro pirmininko pavaduotoja Tatjana Golikova teigia, kad vakcina saugi ir netrukus jos bus pagaminta 60 000 dozių. V. Putinui ji tvirtino jau išbandžiusi vakciną ir nepajutusi jokio šalutinio poveikio.

Visa tai vyksta tuo metu, kai V. Putinas siekia vaidinti pagrindinį vaidmenį kovoje su pasauline pandemija, nuo kurios Rusija nukentėjo ypač smarkiai.

„Sputnik V“ kūrėjai teigia, kad daugiau nei 50 šalių jau pareiškė susidomėjimą šia vakcina ir užsakė 1,2 milijardo dozių nuo tada, kai rugpjūčio mėnesį ją įregistravo Rusijos reguliavimo institucijos.

Rekordinis infekcijų skaičius


Kadangi Rusijoje jau siaučia antroji koronaviruso banga, grasindama perpildyti ligonines, Kremliui vakcinos reikia ir šalies viduje, kur kovojama su rekordiniu infekcijų skaičiumi, mėginant išvengti karantino, kuris pavasarį kaip reikiant aplamdė šalies ekonomiką.

Rusijoje užregistruota daugiau nei 1,3 milijono infekcijų, ir tai yra ketvirtas didžiausias rodiklis pasaulyje po JAV, Indijos ir Brazilijos.

„Vector“ vakcina „EpiVacCorona“, kaip ir „Sputnik V“, prieš gaunant laikinąją registraciją buvo išbandyta su ribotu žmonių skaičiumi. Pirmajame ir antrajame bandymų etape dalyvavo 100 savanorių ir visi esą jaučiasi gerai, praėjusią savaitę pranešė „Vector“ generalinis direktorius Rinatas Maksiutovas.

Kol kas recenzentų peržiūrėtoje ataskaitoje apie šiuos bandymus nėra jokių duomenų. Rusijos valdžia teigia, kad „sąlyginė“ registracija panaši į kitas paspartinto kūrimo programas Vakaruose ir Kinijoje, o tai leis padidinti vakcinos gamybą, kol bandymai dar vis tęsiasi.

Vis dėlto mokslininkai ir farmacijos kompanijos tvirtina, kad norint įrodyti vakcinų saugumą ir veiksmingumą, prieš patvirtinant jų naudojimą būtina atlikti daugiau tyrimų.

JAV taip pat bando paspartinti vakcinų kūrimą po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas balandžio mėnesį leido iniciatyvai „Operation Warp Speed“ finansuoti kompanijas federaliniais ištekliais.

Raupų laboratorija


Novosibirsko pakraštyje įsikūrusi laboratorija „Vector“, kuri sovietmečiu bandė paversti raupus biologiniu ginklu, vakciną sukūrė panaudodama peptidinius antigenus, arba sintetinius viruso fragmentus, kurie sužadina imuninį atsaką į „Covid-19“.

„Vector“ vakcina yra viena iš kelių trečiojo bandymų etapo vakcinų, o stipriausias jos konkurentes šiuo metu kuria „Moderna Inc.“, Oksfordo universitetas kartu su „AstraZeneca Plc“ ir „Pfizer Inc.“ su „BioNTech SE“.

Kai kurios potencialios vakcinos trečiajame bandymų etape susidūrė su kliūtimis. „Johnson & Johnson“ paskelbė šią savaitę laikinai sustabdantys paskutinės stadijos bandymus po to, kai vienas pacientas susirgo, o „AstraZeneca“ JAV sustabdė bandymus rugsėjo pradžioje, kai vienas pacientas pajuto nepaaiškinamus neurologinius simptomus.

„Vector“ planuoja trečiojo etapo bandymus, kuriuose edą dalyvaus 30 000 žmonių. Bandymai prasidės lapkritį arba gruodį, spalio 6 d. pranešė valstybinė „Tass“ naujienų tarnyba, cituodama „Rospotrebnadzor“. „Rospotrebnadzor“ vadovė Ana Popova teigė, kad jau pasiskiepijo ir nepajuto jokio šalutinio poveikio.

Šiuo metu „Sputnik V“ atlieka trečiojo etapo bandymus su 40 000 žmonių, o preliminarius rezultatus ketina paskelbti jau kitą mėnesį. Žadama, kad išsamūs duomenys apie vakcinos bandymus bus pristatyti 2021 m.